Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

ΑΑΔΕ: Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα της ψηφιακής ακινησίας οχήματος- τί θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη δυνατότητα να καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα με τον μήνα, εφόσον το αυτοκίνητο έχει τεθεί σε ακινησία, δίνει η ΑΑΔΕ. Η διαδικασία της ακινησίας έχει αλλάξει και πλέον γίνεται ψηφιακά, δηλαδή δεν χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να παραδώσει τις πινακίδες στην εφορία.

Τον περασμένο χρόνο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα λειτούργησε τον Μάιο, αλλά φέτος θα ξεκινήσει νωρίτερα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ για την λειτουργία του συστήματος, βασική προϋπόθεση είναι το όχημα να βρίσκεται σε ακινησία και ο ιδιοκτήτης να μπει στην πλατφόρμα myCAR για την άρση ακινησίας.

Βασικοί κανόνες της ψηφιακής ακινησίας

  • Οι ιδιοκτήτες μπορούν να άρουν την ακινησία του αυτοκινήτου μία φορά τον χρόνο, δηλαδή δεν μπορεί να αρθεί η ακινησία μία φορά, να τεθεί και πάλι σε ακινησία και αργότερα να γίνει εκ νέου άρση ακινησίας.
  • Όταν αρθεί η ακινησία καταβάλλονται τα τέλη που αντιστοιχούν. Ο υπολογισμός των τελών γίνεται ως εξής: Για  άρση ακινησίας για ένα μήνα καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα, για δύο μήνες, τα 2/12 των τελών, κλπ.
  • Εάν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να κάνει εκ νέου άρση θα πρέπει να καταβάλει το σύνολο των ετήσων τελών κυκλοφορίας.
  • Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης οχήματος αποβιώσει και αν δεν έχει γίνει μεταβίβαση του οχήματος στους κληρονόμους, η ακινησία ή η άρση γίνεται μόνο στη ΔΟΥ και όχι ψηφιακά.
  • Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης συλληφθεί να παραβιάζει τους όρους της ακινησίας του οχήματός του επιβάλλεται πρόστιμο που είναι διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ