Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Επίδομα θέρμανσης: Οι δύο κατηγορίες δικαιούχων και ο τρόπος καταβολής του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε δύο φάσεις θα γίνει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης: Η πρώτη αφορά όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι και οι οποίοι θα πάρουν χρήματα ως τις 10 Δεκεμβρίου και η δεύτερη αφορά τους νέους δικαιούχους, οι οποίοι θα πάρουν προκαταβολή ως το τέλος Δεκεμβρίου. Προϋπόθεση και για τις δύο κατηγορίες είναι η υποβολή αίτησης μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ.

Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται σε τρεις δόσεις:

  • Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021, για το σύνολο των αγορών που θα έχουν γίνει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
  • Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα γίνουν ως τις 31 Ιανουαρίου 2022 και με την προϋπόθεση ότι στα απαιτούμενα στοιχεία θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
  • Ως τις 29 Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα έχουν γίνει ως τις 31 Μαρτίου 2022 και με την προϋπόθεση ότι τα απαιτούμενα στοιχεία θα κατατεθούν το αργότερο στις 15 Απριλίου 2022.

Όσοι είναι νέοι δικαιούχοι, με βάση τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και την χορήγηση επιδόματος για την αγορά φυσικού αερίου, καυσόξυλων και τηλεθέρμανσης, θα πάρουν προκαταβολή ως το τέλος Δεκεμβρίου, εφόσον κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ποιοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • εισοδηματικά
  • ακίνητης περιουσίας

Ειδικά για τα εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν τα εξής:

  • Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης, πραγματικό και τεκμαρτό, μέχρι 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και
  • 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα να ανέρχεται στις 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Για τα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας ισχύουν τα εξής:

  • Συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ποσά και παραδείγματα

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ