Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Ράλι αυξήσεων έως 15% σε βασικά αγαθά – Ποια προϊόντα είναι «φωτιά»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα περνάει από «το χωράφι στο ράφι». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο «καλάθι της νοικοκυράς» αναμένεται να επιβαρυνθεί με αύξηση 10%-15%.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προϊδεάζουν για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωριστικού κύματος στο τελευταίο «μίλι» του έτους, ενώ και τα μηνύματα που στέλνει το οικονομικό επιτελείο προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής.

Οι άνθρωποι της αγοράς τοποθετούν την αρχή της αποκλιμάκωσης από την άνοιξη της νέας χρονιάς, με τις επιφυλάξεις ωστόσο στις εκτιμήσεις να είναι έντονες.

Το 2022 θα είναι «ακριβό» για τα νοικοκυριά, που αναμένεται να αλλάξουν άρδην την καταναλωτική τους συμπεριφορά, με το «κούρεμα» ακόμα και σε ανελαστικές δαπάνες να βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο των τμημάτων διαχείρισης κρίσεων των επιχειρήσεων.

O πληθωρισμός κόστους αποτυπώνεται από τον Αύγουστο σε όλο και περισσότερα τιμολόγια χονδρικής βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Το στοκάρισμα των πρώτων υλών και η απορρόφηση αποθεμάτων που έχουν τιμολογηθεί χαμηλότερα είναι οι πρώτες κινήσεις της αγοράς προκειμένου να «καθυστερήσουν» το αναπόφευκτο, αφού το εκτοξευμένο κόστος δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απορρόφηση.

Από τον Αύγουστο έως σήμερα

Τον Αύγουστο, με βάση τις πληροφορίες της «Ν», οι ανατιμήσεις της χονδρικής κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 3,5% – 5,5%, ωστόσο υπάρχουν και «παραφωνίες» της τάξης του 15% σε κωδικούς μη τρόφιμου, ενώ σε ό,τι αφορά τα νωπά και κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα το ράλι της τιμής που καταγράφεται από την αρχή του έτους είναι συνυφασμένο κατά μεγάλο βαθμό και με τις επιπτώσεις ακραίων φαινομένων που επικράτησαν και επηρέασαν τις καλλιέργειες.

Η εικόνα επιβαρύνεται περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, με τη λίστα των ανατιμήσεων στη χονδρική να ξεπερνά τις 40-50 κατηγορίες προϊόντων, στην πλειονότητα των οποίων οι αυξήσεις κυμαίνονται σε μονοψήφιο επίπεδο, από 3% έως 9%.

Ωστόσο, κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και υποπροϊόντα δημητριακών εμφανίζουν υψηλά διψήφια ποσοστά 15%, 20 και 30%, τη στιγμή που στα οπωροκηπευτικά η αύξηση ξεπερνά το 50%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα των προϊόντων δεν περιλαμβάνονται μόνο κωδικοί τροφίμων, καθώς αρκετοί προμηθευτές ταχυκίνητων ειδών προσωπικής φροντίδας και οικιακού καθαρισμού έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίου από 1,5% έως και 6,5% ανά περίπτωση.

Αντίστοιχα και τον Οκτώβριο το εύρος των ανατιμήσεων κυμάνθηκε μεταξύ 2% και 12%. Οι ισχυρότερες αυξήσεις, σύμφωνα με εκπροσώπους της λιανικής, αφορούν την κατηγορία των γαλακτοκομικών, που έχει πιεστεί σημαντικά από την αυξημένες τιμές στο γάλα, που αποτελούν απόρροια της εκτόξευσης των ζωοτροφών, καθώς και στα ελαιόλαδα.  Στα συρτάρια των αλυσίδων ήδη έχουν περάσει ανατιμήσεις χονδρικής για τον Νοέμβριο και με βάση τα στοιχεία από τουλάχιστον δώδεκα κατηγορίες βασικών αγαθών, όπως γαλακτοκομικά- τυροκομικά, άλευρα, ζυμαρικά, καφέδες, αρτοσκευάσματα, καλλυντικά και απορρυπαντικά, κυμαίνονται από το περιορισμένο 1,5% έως και το 12,5%.

Το «καλάθι της νοικοκυράς»

Σε ό,τι αφορά το καλάθι της νοικοκυράς, μέχρι στιγμής έχει δεχθεί ένα πρώτο, «ήπιο» κύμα ανατιμήσεων, καθώς η προσπάθεια λιανεμπόρων και προμηθευτών εστίασε στη σταδιακή μετακύλιση μέρους του κόστους στο ράφι. Εξάλλου, από το καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων ανέφεραν ότι ο καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξήσεις προς στο τέλος του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυρία των γιορτών που θέλει τον εγχώριο καταναλωτή πιο «γαλαντόμο» ενδέχεται φέτος να μην επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο καλάθι αναμένεται να επιβαρυνθεί με αύξηση 10%-15%, από 47 ευρώ στα 52 έως τα 55 ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, «ένα “καπέλο” από 5 έως 10 ευρώ δεν μπορεί να το αντέξει η κατανάλωση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ