Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Αγρότες: Υπομονή ως το 2023… για διασταυρωτικούς ελέγχους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε σκληρό πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων και των μεταβιβάσεων του εθνικού αποθέματος στους αγρότες. Χιλιάδες αγροτεμάχια θεωρούνται ότι δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την κατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων και η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα για τους διασταυρωτικούς ελέγχους, δημιουργώντας νέο κύμα ανασφάλειας στους Έλληνες παραγωγούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά τα αλλεπάλληλα παράπονα και τις καταγγελίες, που έφτασαν ως τη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ για το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, καθώς φημολογείται πως υπήρχαν άτομα, που έπαιρναν επιδοτήσεις για ζώα ενώ δεν είχαν ούτε δείγμα, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες πραγματικοί αγρότες έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν εκτός από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω Covid-19, τις αδυναμίες της ίδιας της αγοράς να λειτουργήσει κανονικά.

Η πίεση στις τιμές είναι ασφυκτική κι οι γεωργοί ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, αφού φαίνεται να έχει χαθεί η μπάλα πλέον κι ως προς την κατανομή των επιδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-Στον πρώτο διασταυρωτικό  του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΑΔΕ μετά την υποβολή των δηλώσεων, σε σύνολο 6.500.000 αγροτεμαχίων, στα 6,386,621 αγροτεμάχια η ταύτιση των εκτάσεων ήταν απόλυτη, (δηλαδή σε ποσοστό 98.3% των αγροτεμαχίων της χώρας) και η πληρωμή της προκαταβολής του 70% έγινε στο ακέραιο.

-Σε  113.379 αγροτεμάχια, εμφανίστηκε αναντιστοιχία δηλώσεων ΑΑΔΕ /ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή δηλώσεις ΟΣΔΕ με αυξημένο αριθμό στρεμμάτων για επιδότηση σε σχέση με αυτές που δηλώνονταν στο Ε9 . Το ποσοστό αυτό αφορά μόνο στο 1,7% των δηλωμένων αγροτεμαχίων. Οι δηλώσεις αυτές, τέθηκαν σε διασταυρωτικό έλεγχο.

-Προκειμένου να διορθωθούν μηχανογραφικές αρρυθμίες που ανέκυψαν, το σύστημα διοικητικών πράξεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ανοίξει από Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, ώστε οι παραγωγοί  μέσω των συμβούλων τους (ΚΥΔ, κ.α.) να μπορούν να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Αντιστοίχιση ΑΤΑΚ με το σωστό αγροτεμάχιο

2) Αλλαγή ΑΤΑΚ

3) Αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας ανά αγροτεμάχιο

4) Εισαγωγή του αριθμού ΑΤΑΚ για την κάλυψη της δηλωθείσας έκτασης

5) Αλλαγές εκ των υστερών στο ιδιοκτησιακού καθεστώς δεν δύναται να γίνουν αποδεκτές.

6) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει μηχανογραφικά την υπολογιζόμενη έκταση σε όσα αγροτεμάχια έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 1 ΑΤΑΚ καθώς και τον προσδιορισμό έκτασης με μηχανογραφική διόρθωση της διαφοράς με την ΑΑΔΕ.

7) Οι διορθωτικές δηλώσεις των παραγωγών, δεν θα προσμετρηθούν ως διοικητικές πράξεις.

Μέχρι στιγμής από τις 591.459 αιτήσεις βασικής ενίσχυσης, οι 521.657 δικαιούχοι, έλαβαν κανονικά προκαταβολή της τάξεως του 70% και θα λάβουν όπως ορίζεται το σύνολο του ποσού στην εκκαθάριση του ερχόμενου  Δεκεμβρίου.

Στις 63.216 προαναφερθείσες περιπτώσεις που αναδεικνυόταν διαφορά μεταξύ ΑΑΔΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αιτήσεις δεσμεύτηκαν για διασταυρωτικό έλεγχο, με την ολοκλήρωση του οποίου, θα καταβληθεί το σύνολο των δικαιούμενων ποσών στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.

Τι γίνεται με τις περιοχές Natura

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι στις περιοχές Natura αποτελούν υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Υλοποιούνται όπως σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επικείμενη διαδικασία επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει προέλθει από την κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών.

Η κυβερνητική επιλογή προσαρμογής στους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι δεδομένη τόσο  για να αποφευχθεί το βαρύ πρόστιμο από τις πλάτες  των αγροτών και του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, όσο και για να εξορθολογιστεί επιτέλους η διαδικασία πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων θα γίνει το 2023.

Το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ήδη ανοίξει  για την υποβολή ενστάσεων. Η εκτίμηση του οργανισμού είναι ότι στην ολοκλήρωση της πληρωμής της φετινής χρονιάς, οι αποκλίσεις θα αφορούν λιγότερο από το 0,2% των συνολικών εκτάσεων της χώρας.

Σημειώνουμε ότι οι δικαιούχοι επιδοτήσεων δηλωμένων εκτάσεων σε περιοχές Natura που επηρεάστηκαν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους αφορούν μόνο 8.052 περιπτώσεις σε σύνολο 591.459 δικαιούχων βασικής ενίσχυσης.

3. Επιλεξιμότητα

Όπως και στις περιοχές Natura, η ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ με νέους ορθοφωτοχάρτες γίνεται ώστε να συμμορφωθεί η χώρα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να μην επιβληθούν νέα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί υποχρέωση απορρέουσα από το ευρωπαϊκό δίκαιο, και  κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται σε ποσοστό 33% .

Όπως και στις υποθέσεις Natura, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανοικτό και οι ενστάσεις ήδη εξετάζονται με στόχο την καθολική αποπληρωμή των δικαιωμάτων στις πληρωμές του Δεκεμβρίου.

4. Νεοεισερχόμενοι στο Εθνικό Απόθεμα με νεαρά ζώα

Το Εθνικό Απόθεμα αποτελεί την έμπρακτη αλληλεγγύη των παλαιότερων προς τους νεοεισερχόμενους στο χώρο της γεωργίας. Χρηματοδοτείται μέσω οριζόντιας μείωσης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης των παλαιότερων προς όφελος των νεοεισερχόμενων.

Οι νεοεισερχόμενοι  που δηλώνουν δέσμευση απασχόλησης με την αγροδιατροφική παραγωγή και για αυτό λαμβάνουν δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία όπως αναφέρθηκε ήδη, οδηγούν σε οριζόντια μείωση της βασικής ενίσχυσης των υπόλοιπων παραγωγών.

Φέτος, από τους 29.000 αιτούντες εθνικό απόθεμα, μόνο 5.162 ζήτησαν κατανομή βοσκοτόπων  για νεαρά, μη παραγωγικά, ζώα.

Όπως εξηγήθηκε διεξοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου των τελευταίων ημερών, όσοι νεοεισερχόμενοι ζήτησαν εθνικό απόθεμα για νεαρά ζώα, θα λάβουν φέτος το 1/3 των βοσκοτόπων, ακριβώς διότι τα ζώα είναι νεαρά και άρα έχουν λιγότερες ανάγκες, και θα λάβουν κανονικά το υπόλοιπο των δικαιωμάτων τους το επόμενο έτος, και όταν τα ζώα τους έχουν γίνει πλέον παραγωγικά, μετά από επιτόπιο και καθολικό έλεγχο και επιβεβαίωση του ακριβούς αριθμού των δηλωθέντων ζώων με τα πραγματικά.

5. Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος

Έγιναν 42.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων σύμφωνα με τον κανονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ρύθμιση αυτή αφορά 2.000 περιπτώσεις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος και αποσκοπεί στην άρση των στρεβλώσεων στο χώρο των δικαιωμάτων και στην ουσία της καταστρατήγησης της έννοιας και της ίδιας της ύπαρξης του εθνικού αποθέματος.

Με συνέπεια ευθύνης απέναντι στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών, στην αξιοποίηση των δικαιωμάτων για τους νεοεισερχόμενους που δεσμεύονται να μείνουν στην αγροδιατροφική παραγωγή- και τα οποία, όπως ήδη αναφέρθηκε, μειώνονται από  τους υπόλοιπους παραγωγούς- απαγορεύουμε τη μεταβίβαση τους σε αυτές τις περιπτώσεις στρέβλωσης όπως ακριβώς ορίζει ο κανονισμός πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στις περιπτώσεις που αυτές οι πράξεις καταστρατήγησης ανακληθούν τα δικαιώματα γυρνούν στον κουμπαρά του ΕΑ για την επόμενη χρονιά.

Εξαιρούνται βέβαια περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι  οι μόνοι που βάλλονται από τη δίκαιη αυτή απόφαση είναι όσοι επιμένουν στην καταστρατήγηση των κανόνων του εθνικού αποθέματος και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τονίζεται επίσης ότι όσοι έλαβαν εθνικό απόθεμα το 2020 με μισθωμένο βοσκότοπο στους οποίους δεν χορηγήθηκε φέτος δημόσια κατανομή, δεν χάνουν τα δικαιώματα τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ