Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κ. Νοτοπούλου: Η κλιματική κρίση «καίει» και τον τουρισμό!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tην εκτίμηση ότι είναι η ώρα να υιοθετηθούν νέες αρχές και πολιτικές για τον τουρισμό, οι οποίες εναρμονίζονται με τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, υπογράμμισε η βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τόνισε έτσι εμμέσως, πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα μέτρα και τα κίνητρα, που πρέπει, για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τουρισμό.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της 36ης διεθνούς έκθεσης «Philoxenia», στη Θεσσαλονίκη, η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε πως χρειάζεται να δρομολογηθεί νέα γενιά έργων υποδομής, με στόχο οι τουριστικοί προορισμοί να γίνουν πιο ανθεκτικοί και όχι απλά ικανότεροι να υποδέχονται περισσότερους τουρίστες κι έκανε λόγο για έλλειψη εθνικής στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού.

«Χρειάζεται εθνική στρατηγική και χρειάζεται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρό σύστημα παρακολούθησης και πληροφόρησης και θεσμοθετημένες πολιτικές στον τομέα του τουρισμού.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη συνεργασίας, αλλά και συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Δυστυχώς νομίζω πως δεν έχει αξιοποιηθεί η συνεργασία όσο θα έπρεπε, ούτε με τις 13 Περιφέρειες, ούτε με τους 252 δήμους».

Νέες προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο

Η κ. Νοτοπούλου επισήμανε ακόμη ότι η διοργάνωση των διεθνών εκθέσεων Philoxenia και Hotelia δίνει το μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό, ότι «είμαστε εδώ και μπορούμε να τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε πως «οι καινοτόμες ιδέες και προτάσεις, η επιμονή και το πείσμα, θα μας κάνουν να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι».

Συμπλήρωσε πως, σήμερα που ο πλανήτης αντιμετωπίζει τόσες προκλήσεις και ραγδαίες αλλαγές – πανδημία, κλιματική κρίση, ψηφιακή εποχή κ.ά. – «είναι η ώρα που χρειάζεται να υιοθετήσουμε νέες αρχές και πολιτικές». Ενδεικτικά ανέφερε, πως στη συζήτηση που γίνεται για την κλιματική κρίση, προφανώς δεν μπορεί να μην παίζει κυρίαρχο ρόλο ο τομέας του τουρισμού, λόγω του πολύ ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος που έχει.

«Χρειάζεται να δούμε ολιστικά το τοπίο, η κοινωνία χρειάζεται μια δέσμευση για αειφορία (…) Έχοντας κατανοήσει ότι (τουριστικός) προορισμός είναι ένας χώρος με ανθρώπινο κεφάλαιο, δεν μπορούμε να τον συρρικνώνουμε ή να τον εκφυλίζουμε σε συγκεκριμένα αξιοθέατα. Ο προορισμός είναι – και πρέπει να είναι – η αδιατάρακτη σχέση ανάμεσα στο πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον, χρειάζεται επίσης να έχουμε προσήλωση στην ανθρώπινη γνώση, στο πώς αξιοποιείται» σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Χρειάζονται νέες υποδομές για τον τουριστικό κλάδο

Πέραν της ανάπτυξης των υποδομών, που σχετίζονται με την άφιξη των τουριστών στην Ελλάδα (αεροπορικές, θαλάσσιες, σιδηροδρομικές) υποστήριξε πως είναι εξίσου κρίσιμο να μιλήσουμε για πολιτικές και υποδομές, που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων, με τους ποδηλατοδρόμους κτλ. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να συζητήσουμε για υποδομές υγείας, όπως νοσοκομεία, κάτι το οποίο η πανδημία έφερε στο προσκήνιο «με τον πιο σκληρό τρόπο».

Τα έργα που χρειάζονται, είπε, δεν θα πρέπει πλέον να αποσκοπούν μόνο στην ενίσχυση της δυνατότητας του προορισμού να υποδέχεται περισσότερους τουρίστες: «Θα πρέπει η νέα γενιά έργων υποδομών, να στοχεύει στην αύξηση της ανθεκτικότητας των προορισμών» τόνισε. Σημείωσε πως υπάρχει και το χαρακτηριστικό των προορισμών να συνδέονται, να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται, και μέσα και από αυτή την έννοια της συμπληρωματικότητας έρχεται η προστιθέμενη αξία κι η πραγματική χρονική επιμήκυνση του τουρισμού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ