Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ετοιμάζονται νέα ηλεκτρονικά διόδια με χρέωση ανά χιλιόμετρο στους αυτοκινητόδρομους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα σκαριά είναι ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων, με στόχο να λειτουργήσει το 2026.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου που θα βοηθήσει την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Συγκοινωνιακών Έργων στη σύνταξη και υποβολή της αίτησης υπαγωγής του έργου ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 65 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι να δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός το 2022 και να ξεκινήσει το έργο το 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων θα είναι λειτουργικό το 2026.

Τι προβλέπει το νέο σύστημα διοδίων

Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων ο οδηγός θα πληρώνει διόδια μόλις το όχημά του μπαίνει σε ελεγχόμενο αυτοκινητόδρομο και όταν βγαίνει από αυτόν. Δηλαδή η πορεία του οχήματος θα καταγράφεται και θα καταλογίζεται αναλογική χρέωση ανά χιλιόμετρο που θα διανύει στον αυτοκινητόδρομο.

Οι δρόμοι που θα ενταχθούν στο σύστημα αυτό είναι: αυτοκινητόδρομος Μορέας, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, Κεντρική οδός Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και ο ΒΟΑΚ, όταν ολοκληρωθεί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ