Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΟΔΗΓΟΣ για το επίδομα θέρμανσης: Οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι, τα ποσά – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε θα γίνουν οι καταβολές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης. Με την έκδοση της απόφασης που ορίζει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί την πλατφόρμα, στην οποία αναμένεται ότι θα γίνουν αιτήσεις από περίπου ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Ωστόσο η επιδότηση που δίνεται είναι «σταγόνα στον ωκεανό», με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει στα καύσιμα. 

Η διαδικασία έχει ως εξής:

 • Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και
 • στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή, που αντιστοιχεί στο ποσό που εισέπραξαν πέρυσι οι δικαιούχοι. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 νοικοκυριά θα πάρουν την προκαταβολή.
 • Μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η καταβολή και του υπόλοιπου ποσού του επιδόματος, αφού προηγουμένως οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων.
 • Οι νέοι δικαιούχοι θα πάρουν το επίδομα στο τέλος του έτους, αφού θα έχουν γίνει διασταυρώσεις για να επιβεβαιωθεί ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
 • Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και αφορά στην αγορά πετρελαίου, φυσικού αερίου, καυσόξυλων και πέλλετ. Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος θα ανέλθει στα 168 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι είναι:

 1. άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε χηρεία ή σε διάσταση, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2021 κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
 2. έγγαμοι ή ζευγάρια με σύμφωνα συμφίωσης, που το προηγούμενο έτος είχαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2021 είχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα με αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

39 ευρω το μηνα για ρεύμα

Νωρίτερα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανακόινωσε μέτρα για τη διευκόλυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα αφορούν μόνο στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και είναι:

 • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης τις 300 κιλοβατώρες το μήνα.
 • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 ευρώ τον Οκτώβριο.
 • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου αναστέλλεται η καταβολή τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
 • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ