Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρότεινε από την 1η Ιανουαρίου 2022 να γίνουν αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος και στις συμβάσεις που υπογράφουν οι καταναλωτές, ώστε να κατηγοριοποιηθούν τα τιμολόγια ανάλογα με το ρίσκο που ενσωματώνουν. Η ΡΑΕ πρότεινε συγκεκριμένα να είναι διακριτές τρεις κατηγορίες:
- Τα σταθερά τιμολόγια, που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.
- Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης, που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου” και
- Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, που θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”.
Οι αντιρρήσεις των εταιρειών που ελέγχουν την αγορά ρεύματος
Όμως οι επιχειρήσεις που ελέγχουν την αγορά εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι με τις αλλαγές περιορίζεται ο ανταγωνισμός και ζητούν να αναβληθεί η εφαρμογή των μέτρων.
Η ΔΕΗ μάλιστα διαμαρτύρεται ότι με τα μέτρα οδηγείται η αγορά έμμεσα σε ρύθμιση τιμολογίων και διαφωνεί με την προσθήκη πλαφόν στην τιμή. Η τοποθέτηση της ΔΕΗ είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί, αφού υποτίθεται ότι ως δημόσιος οργανισμός θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές για ελάφρυνση των καταναλωτών σε μία περίοδο δραματικών αυξήσεων του κόστους ενέργειας.
Η εταιρεία Μυτιληναίος θεωρεί ότι το μείζον πρόβλημα είναι η ισχυρή θέση της ΔΕΗ στην αγορά και ζητά την παρέμβαση της ΡΑΕ για να διασφαλιστεί υγιής ανταγωνισμός, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή.
Η Ήρων Θερμοηλεκτρική συμφωνεί με τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο διακύμανσης, διαφωνεί όμως με την κατηγοριοποίηση και τον χαρακτηρισμό των τιμολογίων ως προς τον κίνδυνο που ενσωματώνουν.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά να διατηρήσουν οι προμηθευτές ενέργειας τη δυνατότητα προσδιορισμού της μορφής και της δομής των δύο εντύπων (αίτησης προσφοράς και λογαριασμών), να απαλειφθούν οι όροι «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου», κτλ. και να διατηρηθούν μόνο οι χαρακτηρισμοί «σταθερά», «κυμαινόμενα», δίχως να επιφέρουν αξιολογική εκτίμηση της ελκυστικότητας τους για τους καταναλωτές.
Τι ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ
Η ΕΚΠΟΙΖΩ από την πλευρά της ζητά περαιτέρω μέτρα, καθώς -όπως αναφέρει- ο καταναλωτής αδυνατεί να συγκρίνει τα τιμολόγια του ανταγωνισμού «με περαιτέρω συνέπεια τις παραπλανητικές πρακτικές από τους προμηθευτές, οι οποίοι πλέον διαφημίζουν τιμολόγια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική χρέωση προμήθειας, αφού υπόκεινται σε αναπροσαρμογή».
Η Ένωση ζητά επίσης να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ρεύματος οι χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν 10 χρεώσεις (Χρεώσεις δήμων: Δημοτικά Τέλη/Δημοτικός φόρος/Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΕΡΤ, ΕΦΚ – (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) (Ν.3336/05), Ειδικό Τέλος 5‰ (Ν.2093/92) υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων, Λοιπές χρεώσεις, ΥΚΩ – Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και ΕΤΜΕΑΡ -Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), από τις οποίες οι 7 είναι άσχετες με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο 3 αφορούν σε αυτήν (κατανάλωση ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ),
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού αυξάνεται κατά 30-35% με τις εν λόγω χρεώσεις (υπέρ τρίτων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ), ενώ το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής καλύπτει περίπου το 65% του συνολικού λογαριασμού του.