Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Κυβερνητικές νάρκες στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» – Οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις «στραγγαλίζουν» επαγγελματίες και χιλιάδες πολίτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απολύτως αναποτελεσματική είναι η κυβερνητική διαχείριση των κονδυλίων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», ενώ οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από το προηγούμενο πρόγραμμα έχουν παγώσει την αγορά και προκαλούν αμφιβολίες στους πολίτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο καινούριο πρόγραμμα.

Με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά οι καθυστερήσεις εκταμίευσης στραγγαλίζουν τους επαγγελματίες και βάζουν σε κίνδυνο την φερεγγυότητα και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, λίγο πριν ανοίξει η πλατφόρμα για το «Εξοικονομώ 2021».

Το πρόγραμμα που φέρει την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη δέσμευσε 870 εκατομμύρια  ευρώ από κοινοτικού πόρους, από τα οποία επωφελήθηκαν 37.000 πολίτες. Ενώ το «Εξοικονομώ» επί ΣΥΡΙΖΑ είχε διαθέσει 670 εκατομμύρια ευρώ σε 65.000 οικογένειες. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει στον κύριο Χατζηδάκη να αξιοποιήσει τα περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στη διάθεσή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, κάτι που δεν έγινε.

Το «Εξοικονομώ» είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση στον οικιακό κτηριακό τομέα, που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και δικαιούχος του Προγράμματος και διαχειριστής του Ταμείου είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όμως η Αναπτυξιακή Τράπεζα επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έφτασε να ζητάει και χρήματα πίσω από δικαιούχους, καθώς οι ελεγκτές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει με τον ΦΠΑ στα νησιά. Συγκεκριμένα, η Αναπτυξιακή έμπλεξε στη δίνη της γραφειοκρατικής τρέλας δεκάδες κατοίκους των ακριτικών νησιών, ζητώντας επιστροφές χρημάτων με το αιτιολογικό ότι στα νησιά ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Η σκανδαλώδης τακτική των ελεγκτών εξέθεσε την ηγεσία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία όμως δεν μπήκε στον κόπο να δώσει εξηγήσεις, απολαμβάνοντας την ομπρέλα προστασίας του πρωθυπουργικού ζεύγους και του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος εισηγήθηκε την τοποθέτηση της κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου στη θέση της προέδρου της τράπεζας.

Στο μεταξύ οι καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις που αφορούν στα έργα του προηγούμενου κύκλου του «Εξοικονομώ» κλυδωνίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επαγγελματιών του κλάδου των κατασκευών στο πρόγραμμα, που θα μπορούσε να δώσει μία σημαντική ώθηση στην αγορά, προκαλώντας μόχλευση μεγαλύτερου ύψους από τα επιχορηγούμενα ποσά.

Επειδή οι προμηθευτές και κατασκευαστές δεν καταφέρουν να πληρώσουν τα συνεργεία και τα υλικά τα οποία έχουν συνεχείς αυξήσεις και με δεδομένες τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει το θέμα αυτό στη Βουλή, καλώντας τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις:

1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός ολοκλήρωσης των εκταμιεύσεων;
2. Ποιος είναι μέχρι τώρα ο αριθμός ωφελούμενων που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί;
3. Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούν, σε τι στάδιο βρίσκονται και σε ποιο ποσό αντιστοιχεί;
4. Πώς θα ανοίξει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» όταν δεν έχει καταβληθεί προς τους κατασκευαστές ούτε ένα ευρώ από το τρέχον Εξοικονομώ Αυτονομώ;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ