Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ακρίβεια, ενέργεια και πανδημία στο μικροσκόπιο του Eurogroup

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ράλι τιμών στην ενέργεια και ο πληθωρισμός θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τα μέλη του Eurogroup, που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θα συζητηθούν επίσης η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, η τραπεζική ένωση και το ψηφιακό ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις του φαινομένου στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε τον Οκτώβριο στο 4,1%.

Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ενδιαφέρον οι συζητήσεις που θα γίνουν για την ελαστική τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Ορισμένα κράτη υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην σημερινή συγκυρία, και με δεδομένα τα προβλήματα λόγω της πανδημίας. Άλλες χώρες εκτιμούν ότι στη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ελαστικότητα που δεν πρέπει να συνεχιστεί. Το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είναι κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις στην οικονομία χωρίς αύξηση του δημόσιου χρέους, παρά τα ασφυκτικά όρια που τίθενται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ