Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Ο γρίφος του μπερδεύει το οικονομικό επιτελείο και αφήνει τους φορολογούμενους στο … περίμενε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γρίφος αποδεικνύεται ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για το οικονομικό επιτελείο που εισηγήθηκε τις αλλαγές και γι άλλη μια φορά οι πολίτες θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να μάθουν τι θα πρέπει να πληρώσουν. Και μάλιστα με δεδομένο ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα έρθουν τον Μάρτιο του 2022, πριν καλά-καλά τελειώσει η αποπληρωμή των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ του 2021.

Έτσι οι εισηγητές του νέου ΕΝΦΙΑ καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εισροής χρημάτων στα ταμεία του κράτους, αλλά και την πολιτική ισορροπία που επιβάλλει -επικοινωνιακά- τη δημιουργία μίας εικόνας ελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν χαμηλή αξία.

Ένα από τα μοντέλα που εξετάζονται είναι ο υπολογισμός του φόρου με μία κλίμακα με νέους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης. Αυτή η κλίμακα θα έχει υποκλιμάκια στα οποία συνυπολογίζονται οι συντελεστές ορόφου, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων, μονοκατοικίας και παλαιότητας. Όλος αυτός ο υπολογισμός πρέπει να δίνει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις πολιτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία διακηρύττει ότι δεν θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν φτηνά ακίνητα.

Οι προτάσεις για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα δημοσιοποιηθούν το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, ίσως και τον Ιανουάριο, ενώ οι φορολογούμενοι περιμένουν τον Μάρτιο τα ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ.

Μία από τις εκκρεμότητες είναι το τι θα γίνει με τις αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας των ακινήτων και συγκεκριμένα αν θα αλλάξουν από το επόμενο ή από το μεθεπόμενο έτος. Κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι θα διακρίνονται σε ανακαινισμένους και μη, οπότε αναλόγως όσα κτήρια έχουν ανακαινιστεί θα φορολογούνται υψηλότερα από όσα δεν έχουν ανακαινισθεί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ