Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Κερδίζουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας οι εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε προπανδημικά επίπεδα οι εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν οι αυξήσεις και την περίοδο πριν την πανδημία.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές ενδιάμεσων αγαθών (IG), όπως αγροτικά εφόδια, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, αυξήθηκαν κατά 47% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το 2020,  σύμφωνα με μια νέα τριμηνιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που αφορά στην παρακολούθηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού αλλά έχει αλυσιδωτές επιδράσεις στο χονδρεμπόριο, το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές.

Τα IG είναι εισροές, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός τελικού προϊόντος. Αφορούν προϊόντα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες ή για εξοπλισμό, που επίσης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία άλλων προϊόντων. Αφορούν από καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων μέχρι κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μέταλλα, που χρειάζονται για την κατασκευή αγαθών.

w09
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Η εξαγωγή ενδιάμεσων αγαθών επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία

Το εμπόριο ενδιάμεσων αγαθών αποτελεί μάλιστα βασικό δείκτη της δραστηριότητας στις αλυσίδες εφοδιασμού. Επηρεάστηκε σοβαρά στα πρώτα στάδια της κρίσης COVID-19 δημιουργώντας ασφυξία, ανατιμήσεις και στροφή στις τοπικές οικονομίες.

Το μερίδιο του IG στο συνολικό εμπόριο (εξαιρουμένων των καυσίμων) το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ήταν 52%. Τέτοιου είδους αυξήσεις επηρεάζουν σταθερά το τελικό προϊόν.

Η αύξηση διατηρεί την ανοδική τάση των εξαγωγών IG, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (20%), κατά την οποία οι συναλλαγές IG από τους περισσότερους κορυφαίους εξαγωγείς ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019.

Πρωταθλήτριες η Αφρική και η Αυστραλία

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, η Αφρική κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στις εξαγωγές IGs το δεύτερο τρίμηνο (88%), κυρίως λόγω των ισχυρών αλμάτων στις εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων και λίθων όπως το ρόδιο, τα διαμάντια, οι πλάκες χαλκού και τα συμπυκνώματα σιδηρομεταλλεύματος.

Η Νότια και η Κεντρική Αμερική κατέγραψαν αύξηση 53%, η οποία σχετίζεται επίσης με την ισχυρή άνοδο των εξαγωγών πρωτογενών εμπορευμάτων, όπως τα μεταλλεύματα σιδήρου και χαλκού.

Η Κίνα διατήρησε υψηλή ανάπτυξη στην προσφορά και τη ζήτηση διεθνών εισροών (πάνω από 40% το δεύτερο τρίμηνο του 2021).

Οι  μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν για τις εξαγωγές IG της Αυστραλίας (74%) — κυρίως λόγω των εξαγωγών συμπυκνωμάτων σιδηρομεταλλεύματος (101% το 2ο τρίμηνο), σίτου (183%) κ.ά.

Επίσης, διαπιστώθηκε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές της Ινδίας (119%). Αυτές οι αυξήσεις στις εισαγωγές συνδέονται ουσιαστικά με μη νομισματικό χρυσό (1.034%), μη βιομηχανικά ακατέργαστα διαμάντια (896%) και ολοκληρωμένα κυκλώματα (333%) για τη δημιουργία ηλεκτρονικών και ψηφιακών αγαθών.

Εξαγωγές 1
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αύξηση και στον εξοπλισμό μεταφορών

Οι εξαγωγές εξοπλισμού μεταφορών αυξήθηκαν το υψηλότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά 69%, λόγω της επανεκκίνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πρόκειται κυρίως για ανάκαμψη από τη χαμηλή βάση μετά την τεράστια πτώση, που παρατηρήθηκε για τον κλάδο το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ας θυμηθούμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία υπέστη πατατράκ στη ζήτηση και στις αλυσίδες εφοδιασμού κατά την κορύφωση της πανδημίας.

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν λιγότερο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά 29%. Βεβαίως, ο κλάδος των τροφίμων δεν παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αλλά η ζήτηση υπήρξε σταθερή και δίχως μεγάλες διακυμάνσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ