Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

«Ηλεκτροπληξία» προκαλεί στα νοικοκυριά η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Στα ύψη οι λογαριασμοί ρεύματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με μέση χονδρεμπορική τιμή, πάνω από 200 ευρώ.

Ειδικότερα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» ανέρχεται σε 205,72€. Για ν΄ αντιληφθούμε το μέγεθος της αύξησης του κόστους ενέργειας σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 320% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020! Οι ανατιμήσεις αυτές βάζουν φωτιά σε μία σειρά από βασικά προϊόντα ενώ οι φουσκωμένοι λογαριασμοί προκαλούν πονοκέφαλο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες καταναλώτριες.

save parnonas e1636215462854

Κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι έχει πάρει μέτρα για τα ελληνικά νοικοκυριά, η απόφασή της, για να μπει η Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα των χωρών της πράσινης ενέργειας, αποδεικνύεται σε δραματικό φιάσκο. Το σύστημα δεν μπορεί ν΄ αντέξει, παρότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα κι επενδυτικό ενδιαφέρον στον χώρο της ενέργειας. Σε δεινή κατάσταση περιέρχονται και κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης.

Αν κι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ν΄αναδείξει το παράδειγμα της  Χάλκης, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια. Επιπλέον, οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές αντιδρούν, βλέποντας ότι με τις χωματουργικές εργασίες καταστρέφονται ολόκληρες περιοχές, ακόμη και Natura, για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες.

Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν έχουν σταθερή παραγωγή ενέργειας, διότι αυτή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Παρά τους νέους ιδιώτες παρόχους στην αγορά ενέργειας, η ΔΕΗ πλέον φαίνεται να σταθεροποιείται σε μερίδιο αγοράς λίγο πάνω από το 60% και για πρώτη φορά υπήρξε τον Οκτώβριο 2021, μία μικρή αύξηση των μεγεθών της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ