Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΟΗΕ: «Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε νέο υψηλό δεκαετίας έφτασαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων τροφίμων στον κόσμο, έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τεσέπη από εδώ και στο εξής για να αγοράσει ακόμη και τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα.

Η μειώμενη συγκομιδή ασκεί πιέσεις στις τιμές

«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές» των δημητριακών, ανέφερε ο FAO.

Σε υψηλό ρεκόρ έφτασαν και οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων, αφού αυξήθηκαν κατά 9,6%, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή, σύμφωνα με τον FAO.

Ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισ. τόνους από 2,800 δισ. που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα. Αυτό αντανακλά κυρίως τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή δημητριακών στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν μια αυξανόμενη πρόβλεψη για την παραγωγή δευτερευόντων δημητριακών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ