Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Λάθη στις εισφορές μισθωτών που έχουν και μπλοκάκι- διευκρινίσεις από ΕΦΚΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες μισθωτοί που είχαν παράλληλη απασχόληση από την οποία αμοίβονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών έλαβαν, τον Ιούλιο, ειδοποιητήρια με χρεωστικό υπόλοιπο που θα έπρεπε να πληρώσουν σε έξι δόσεις. Οι εργαζόμενοι θεωρούσαν ότι οι εισφορές που καταβάλλουν από τη μισθωτή απασχόληση κάλυπταν το κατώτερο όριο εισφορών που ορίζει ο νόμος και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, αλλά έγινε λάθος υπολογισμός από τον ΕΦΚΑ, με συνέπεια να πάρουν χρεωστικά ειδοποιητήρια.

Το λάθος έγινε γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έλαβε υπόψη τις εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση και διορθωτικά προχώρησε σε τροποποίηση εκκαθάρισης εισφορών έτους 2020 για τους ασφαλισμένους που στην αρχική εκκαθάριση δεν ελήφθησαν υπόψη οι εισφορές που κρατούνται στη μισθοδοσία.

Ο ΕΦΚΑ τελικά διευκρίνισε ότι «στις περιπτώσεις που τροποποιούνται τα στοιχεία εισφορών στις υποβληθείσες από τον εργοδότη μηνιαίες ΑΠΔ, θα επέρχονται αντίστοιχα τροποποιήσεις στη μηνιαία εισφορά μη μισθωτού, κατά την επόμενη μηνιαία ροή από τη λήψη των νέων στοιχείων εισφορών μισθωτού».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ, ως προς το αποτέλεσμα της αρχικής εκκαθάρισης, αν από την τροποποίηση προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο μεγαλύτερο από το αρχικό, το επιπλέον ποσό κατανέμεται ισομερώς στις επόμενες δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που δεν απομένουν δόσεις εκκαθάρισης προς καταβολή, το επιπλέον ποσό αναζητείται εφάπαξ μέχρι το τέλος του μήνα κατά τον οποίο γίνεται η τροποποίηση. Αν το χρεωστικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το αρχικό, γίνεται αναπροσαρμογή ισομερώς σε όλες τις δόσεις της αρχικής εκκαθάρισης. Αν η αρχική εκκαθάριση είναι μηδενική, η όποια οφειλή προκύπτει επιμερίζεται ισομερώς στις δόσεις που απομένουν ως τη λήξη της εκκαθάρισης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ