Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: «Θ’ αφήσετε τους αγρότες χωρίς εργατικά χέρια;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανησυχία προξενεί στους παραγωγούς για μία ακόμη φορά το ζήτημα των μετακινούμενων αλλοδαπών εργατών γης. Το μέγα θέμα των αγροτικών χεριών στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που τείνει ν΄αφήσει εκτός τους αλλοδαπούς εργάτες γης, ενώ ήδη η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας είναι δεδομένη.

Η υπόθεση αφορά κατά κύριο λόγο τις δενδροκαλλιέργειες, στις οποίες κατά κανόνα έρχονται εργατικά χέρια από τρίτες χώρες, όπως είναι η Αλβανία, τα Σκόπια κ.ά. Η οργάνωση αυτής της διαδικασίας μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για είσοδο, γινόταν  μέσω της οικείας Περιφέρειας. Με την νεότερη νομοθεσία (Άρθρο 16 του N. 4783/2021), η αίτηση για τη διαδικασία εισόδου μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών για εργασία στον αγροτικό τομέα για σύντομη χρονική περίοδο πραγματοποιείτο πλέον ηλεκτρονικά από τον ενδιαφερόμενο εργοδότη (γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς να απαιτείται η υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όμως, όπως επισημαίνουν μ΄ επίκαιρη ερώτησή τους, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μ΄ επικεφαλής τον τομεάρχη Αγροτικού, Σταύρο Αραχωβίτη «η καταληκτική ημερομηνία για την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4783/2021, ορίζεται η 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Έτσι, μετά την ημερομηνία αυτή, επανέρχεται η χρονοβόρα διαδικασία υποχρέωσης θεώρησης εισόδου μέσω αιτήσεων στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αποτέλεσμα είναι οι αγρότες να κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να καλέσουν και να έχουν διαθέσιμους έγκαιρα, για τη συγκομιδή που ξεκινά,
μετακλητούς εργάτες γης βάσει της νόμιμης θεσπισμένης διαδικασίας».

Ειδικότερα, όπως εξηγούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την περίοδο αυτή οι ανάγκες εργατικών χεριών, κυρίως στις νότιες περιοχές, στα νησιά και τα παράλια είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της έναρξης της ελαιοσυλλογής αλλά και της συλλογής εσπεριδοειδών. Η έλλειψη εργατών γης θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στην τελική μείωση της παραγωγής καθώς υπάρχει ο κίνδυνος καρπόπτωσης ενός μέρους της. Άλλωστε η όψιμη συλλογή επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Επισημαίνουν ότι είναι ακατανόητος ο προσδιορισμός καταληκτικής ημερομηνίας μετάκλησης εργατών γης χωρίς να υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για την μετέπειτα περίοδο, γεγονός που είχε επισημανθεί και κατά την συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νόμου. Ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη, διότι το θέμα έχει φέρει τεράστια αναστάτωση και μεγάλη αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο την ώρα, που έχει ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή ελιών και εσπεριδοειδών, με κίνδυνο υποβάθμισης της παραγωγής και μείωσης του εισοδήματος των παραγωγών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ