Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Ανοίγει η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ»- τα κριτήρια και τι καλύπτει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέχρι το τέλος του μήνα ανοίγει η πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να επιδοτηθούν περίπου 50.000 νοικοκυριά, με ποσοστά επιδοτήσεων που κυμαίνονται από 40 έως 70%, με κριτήριο το εισόδημα- ατομικό ή οικογενειακό.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι το πρόγραμμα ανοίγει «προς το τέλος του μήνα», αλλά οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα exoikonomo2021.gov.gr.

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

«Στα προηγούμενα προγράμματα άνοιγε η πλατφόρμα και αμέσως εξαντλούταν ο προϋπολογισμός. Τώρα θα ανοίξει και θα μείνει ανοιχτή για έναν μήνα για την υποβολή αιτήσεων. Μετά θα γίνει συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων με βάση κάποια κριτήρια. Υπάρχει και ένα bonus 10% για τις πολυκατοικίες που θέλουν να αναβαθμιστούν στο σύνολό τους», δήλωσε η κυρία Σδούκου.

Τα κριτήρια και οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται

Με το νέο «Εξοικονομώ» επιδοτούνται εργασίες για αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση θερμομόνωσης, συστήματα ψύξης και θέρμανσης και αναβάθμιση του φωτισμού.

Τα κριτήρια ένταξης είναι 50.000 ευρώ ατομικό ειδόσημα και έως 60.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Στο νέο πρόγραμμα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς δημιουργήθηκε «ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σε συνεργασία με τις τράπεζες» που εξασφαλίζει την αποπληρωμή του δανείου, όπως είπε η κυρία Σδουκου.

«Ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του καθενός λαμβάνει κάποιος το ποσοστό της επιδότησης, που είναι από 40 έως 75%, και το υπόλοιπο ποσό δηλώνεις στο πρόγραμμα πώς επιθυμείς να το καλύψεις, είτε με συμμετοχή σου, ή με τραπεζικό δανεισμό. Μπορεί κάποιος να πάρει προκαταβολή και να ξεκινήσει, και με την ολοκλήρωση του έργου πληρώνεται και το υπόλοιπο ποσό. Στο κομμάτι του τραπεζικού δανεισμού δίνουμε τη δυνατότητα να επιδοτήσουμε τον τόκο του δανείου», εξήγησε η γενική γραμματέας Ενέργειας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ