Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Βραβείο δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia»

Ήταν μια αδήφαγη αναγνώστρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tην θεσμοθέτηση βραβείου Δημοσιογραφίας στη μνήμη της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, της Μαλτέζας δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε to 2017, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών αναφέρει ότι το βραβείο θα απονεμηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 20.000 ευρώ. Τα υποψήφια άρθρα μπορούν να υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας  https://daphnejournalismprize.eu/ έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι γίνονται δεκτές υποψηφιότητες από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αρκεί η δημοσιογραφική εργασία να έχει μεταδοθεί ή δημοσιευθεί σε ΜΜΕ που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε έπειτα από μακρά σειρά παρενοχλήσεων και απειλών που δεχόταν, προκειμένου να σταματήσει τις έρευνες που διεξήγαγε επί ζητημάτων διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος και σκανδάλων.

Ποια ήταν η αδικοχαμένη δημοσιογράφος

Η Daphne Caruana Galizia γεννήθηκε στη Σλιέμα στη βορειοανατολική ακτή της Μάλτας το 1964. Σπούδασε αρχαιολόγος, αλλά την κέρδισε η δημοσιογραφία. Έγραφε τακτικά στους  Sunday Times της Μάλτας και στη συνέχεια εργάστηκε στο The Malta Independent. Διατηρούσε και δικό της ιστολόγιο, στο οποίο επισήμανε αδιάκοπα περιπτώσεις  υψηλού επιπέδου διαφθοράς από  πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Σε όλη την επαγγελματική της πορεία κάλυψε διάφορα θέματα όπως αυτό της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Άλλα ζητήματα που ασχολήθηκε ήταν το οργανωμένο έγκλημα, η πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών και η εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο γνωστό σκάνδαλο «Panama Papers». Για αυτούς τους λόγους χαρακτηρίστηκε από το Politico ως «Γυναίκα – Wikilieaks».

Έπειτα από συνεχείς παρενοχλήσεις και απειλές δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Η έντονη αντίδραση του μαλτέζικου λαού  για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας της οι αρχές της χώρας, ώθησε τον πρωθυπουργό Joseph Muscat να παραιτηθεί. Η δολοφονία της θεωρείται επίθεση στην ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ