Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Βαξεβάνης: Με καθυστερημένη ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την αποστολή εξωδίκων

Βολές κατά της ΕΣΗΕΑ από τον γνωστό δημοσιογράφο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Με μια χλιαρή και καθυστερημένη ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την αποστολή εξωδίκων σε Documento και Εφσυν (την οποία δεν έβλεπε ως πρόβλημα πριν δύο μέρες όταν απευθύνθηκαν οι δημοσιογράφοι του Documento) αλλά δεν είδε ως πρόβλημα τη μήνυση εναντίον μου και την μεθόδευση σύλληψής μου, μέσα από εξωθεσμικό μάλιστα δρόμο», αναφέρει ο δημοσιογράφος και εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

«Είναι η πολλοστή φορά που το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (ευτυχώς όχι και οι δημοσιογράφοι) λειτουργεί επιλεκτικά απέναντι στους δημοσιογράφους του Documento και το Documentonews. Τα δύο δημοσιογραφικά Μέσα έχουν πάνω από 80 μηνύσεις και αγωγές, που οι διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις και το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν χαρακτηρίσει ως μεθόδους φίμωσης (SLAPP)», τονίζει.

«Η συστηματική τακτική μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να πολιτεύονται όχι με γνώμονα το συμφέρον των δημοσιογράφων αλλά τις προσωπικές τους πολιτικές ατζέντες, είναι πλέον ορατή και πέραν του δημοσιογραφικού κόσμου. Κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ αγαπούν περισσότερο τους ρόλους από ο,τι τη δημοσιογραφία και τους 100 εργαζόμενους του Documento. Χρέος των δημοσιογράφων είναι να αποκαταστήσουν την χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Αυτό δυστυχώς εμπεριέχει και το καθήκον να καταδείξουν το ρόλο αυτών που μετατρέπουν την Ενωσής μας σε βραχίονα πολιτικών παιχνιδιών και βουλευτικής επετηρίδας», αναφέρει.

«Δεν είναι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων αλλά το άλλοθι ενός καθεστώτος που κυνηγά δημοσιογράφους και προσπαθεί να τους εκφοβίσει. Όταν το διαδίκτυο εδώ και δύο μέρες απαξιώνει το ρόλο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τη συστημική στάση του, εμείς ως δημοσιογράφοι δεν αρκεί να “κατανοούμε” απλώς το γραφειοκρατικό και παρωχημένο  ρόλο του δείχνοντας ανοχή», προσθέτει.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης έχει μετατραπεί σε σύμμαχο του αυταρχισμού και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι δυνατόν οι απλοί πολίτες να σηκώνουν το βάρος της υπεράσπισης των διωκόμενων δημοσιογράφων και η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου να περιμένει οδηγίες. Από ποιους άραγε; Είναι η ώρα οι δημοσιογράφοι να μιλήσουν», καταλήγει.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το «Documento» υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας. Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους. Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ