Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ επιβεβαιώνουν τη λογοκρισία για την Ικαρία – Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του σημειώματος που έδινε γραμμή, αλλά επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έμεινε για πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το θέμα με το φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού, φαίνεται πως θα «στοιχειώνει» την κυβέρνηση.

Την ημέρα που, όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συζητηθεί το ζήτημα στη Βουλή, εκπρόσωποι εργαζομένων της ΕΡΤ, με ανακοίνωσή τους, όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του σημειώματος που έδινε γραμμή, αλλά επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση έμεινε για πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών.

Υπογραμμίζουν ότι «στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας», τονίζουν με νόημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεχόμαστε αφόρητες πιέσεις για το πώς πρέπει να παιχτεί, υποβαθμιστεί ή και να αποσιωπηθεί μια είδηση. Συνήθως οι εντολές είναι προφορικές, το γραπτό σημείωμα του Σαββατοκύριακου όμως είναι πραγματικό γεγονός. Έμεινε για πάρα πολλές ώρες στο γραφείο των παραγωγών και είχαν τη δυνατότητα να το δουν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Κι ας μην διακινούν κάποιοι τα περί προβοκατόρικης ενέργειας ή ανοησίας, διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να αποδειχθεί η πορεία της αλυσίδας των εντολών. Εξάλλου η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι υπήρξε παρέμβαση. Στο κεντρικό δελτίο των 9 τα πλάνα από το σπίτι του κ. Στεφανάδη (που είχαν προβληθεί για 3-4’’ στο δελτίο των 15.00) αντικαταστάθηκαν από μία φωτογραφία. Το προηγούμενο βράδυ δεν υπήρχε ούτε φωτογραφία.

Πράγματι η είδηση υποβαθμίστηκε και από το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών καναλιών. Όμως η ΕΡΤ δεν ανήκει σε εφοπλιστές και εργολάβους για να συγκρίνεται με τα ιδιωτικά κανάλια αλλά στον ελληνικό λαό. Το αίτημα για θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της δεν είναι μόνο των εργαζομένων της, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Νίκος Κορόβηλας
Εκπρόσωπος δημοσιογράφων τηλεόρασης

Κατερίνα Φρύσσα
Εκπρόσωπος δημοσιογράφων ραδιοφώνου και πολυμέσων»

Τι ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (09/02) σε δήλωσή του, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ (είχε ζητήσει εξηγήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωση), Φώτης Καφαράκης, διέψευσε τα περί δήθεν εντολής απαγόρευσης να παίξουν πλάνα από τα όσα συνέβησαν στην Ικαρία και παραθέτει προς επίρρωσιν φωτογραφίες από πλάνα της ΕΡΤ που έπαιξαν τόσο στο μεσημβρινό όσο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Στη δήλωσή του ο κ. Καφαράκης αναφέρει τα εξής:

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 -στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο-, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9».

«Οι δικαιολογίες της ΝΔ για το γλέντι Μητσοτάκη είναι για τα πανηγύρια, όχι για τα ικαριώτικα»,ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία.

Θέση για το θέμα πήρε η ΠΟΣΠΕΡΤ, καταγγέλλοντας εντολές λογοκρισίας και απόκρυψής ειδήσεων, ενώ δικηγόροι ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για το «κορονο-πάρτι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.

«Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ έχει αλλάξει. Τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση συνδιοίκηση και συγκυβέρνηση δε θα κάνει», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, απαντώντας στη Βουλή στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της ενημέρωσης στη δημόσια τηλεόραση και τα όσα μεταδόθηκαν από τα δελτία της για τα τεκταινόμενα στην Ικαρία.

Για το θέμα επίθεση στην κυβέρνηση είχε κάνει και το ΜέΡΑ25, μιλώντας «για απλά μαθήματα Βόρειας Κορέας».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (08/02), κυκλοφόρησε μία ανακοίνωση που, σύμφωνα με τον Χρήστο Ξανθάκη, αναρτήθηκε σε αίθουσα σύνταξης – παραγωγής ειδήσεων της ΕΡΤ και την «ανέβασε» ο δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Η ανακοίνωση αφορά στο φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και το θέμα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η ανακοίνωση φέρεται να απευθύνεται στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, με οδηγίες για τον τρόπο κάλυψης του «τραπεζώματος» Μητσοτάκη στην Ικαρία, αλλά και την υπόθεση της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο κι αν μη τι άλλο αποδεικνύει – εφόσον βέβαια ισχύει – τον τρόπο με τον οποίο η διεύθυνση Ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αντιμετωπίζει τα «δύσκολα» ζητήματα.


Σημειώνεται ότι για το θέμα το τραπέζωμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, στην επίσκεψή του για τους εμβολιασμούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος από το Σάββατο (06/02) είχε ρίξει βολές στην ΕΡΤ για την παρουσίαση της παραβίασης των υγειονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό.

Ακολούθησε ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Κυριακή (07/02) που τονιζόταν, εκτός των άλλων, ότι το Σάββατο (06/02) το βράδυ όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας πλην του «Open TV», «αγνόησαν» να προβάλουν την είδηση και τα σχετικά βίντεο, αλλά αυτό είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο στην απαξίωση των ιδίων.

Τη Δευτέρα (08/02) η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε ότι είναι… αλλού η ουσία, για όσα έγιναν στην Ικαρία με τον πρωθυπουργό και την επίσκεψή του. 

Θέση για το θέμα πήρε και ο βουλευτής Σάμου της ΝΔ, καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, που παρέθεσε το γεύμα, αναφέροντας ότι… «τηρήθηκαν όλα τα μέτρα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ