Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Απόσυρση των αλλαγών στον νόμο Παππά για τα ΜΜΕ ζητούν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ

«Συμφωνούμε με τη στάση των ενώσεων να ζητούν να παραμείνει ο αριθμός των 400 εργαζομένων, γιατί άλλωστε μειώνει και την ασφαλιστική μας ύλη, άρα και τα έσοδά μας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την απόσυρση των αλλαγών στον Νόμο Παππά για τα ΜΜΕ που ανοίγουν τον δρόμο για απολύσεις και συμπίεση μισθών στα τηλεοπτικά κανάλια κατ’ απαίτηση των καναλαρχών ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών ενώσεων κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή.

Θετικά σχόλια από τον εκπρόσωπο των καναλαρχών

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών Παναγιώτης Κυριακόπουλος, είχε μόνο θετικά σχόλια για το νομοσχέδιο και υποστήριξε πως το μόνιμο προσωπικό των καναλιών είναι 250 – 270 άτομα, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό αλλάζει ανάλογα με το πρόγραμμα. Ο Π. Κυριακόπουλος ζήτησε να σταματήσει αυτή η «γραφειοκρατία», όπως τη χαρακτήρισε κυνικά, ενώ απείλησε «διακριτικά» με περικοπές στο πρόγραμμα αν δεν ενισχυθούν οικονομικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί με την κατά 98% περικοπή στην ετήσια δόση για την άδεια.

«Ευνοϊκές για τους καναλάρχες ρυθμίσεις»

Την απόσυρση της διάταξης για τη μείωση του πλαφόν των 400 εργαζομένων ανά κανάλι ζήτησε η Μαρία Αντωνιάδου μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και θυμίζοντας παράλληλα τις ευνοϊκές για τους καναλάρχες ρυθμίσεις του ίδιου νομοσχεδίου. «Συνολικά 360 δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί συνάδελφοί μας θα οδηγηθούν στον Καιάδα των εταιρειών τηλεοπτικών παραγωγών, χωρίς αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα» ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, προειδοποιώντας ότι «υπάρχουν εταιρείες παραγωγής που παράγουν ενημερωτικό προϊόν. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε την ενημέρωση σ’ αυτούς».

«Πλήγμα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα»

«Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων» επισήμανε σχετικά με το πλαφόν των 400 εργαζομένων η  Έλενα Ριζεάκου. Η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ προειδοποίησε ότι και ο ΕΔΟΕΑΠ, ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσιογράφων, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, παρατηρώντας ότι την ίδια ώρα «τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια έχουν πολλαπλώς ενισχυθεί και πολλά από τα αιτήματά τους έχουν ικανοποιηθεί».

«Απροκάλυπτη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγάλων ομίλων»

«Το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί επί της ουσίας απροκάλυπτη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που συνδέονται με τους καναλάρχες» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ θύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν επιτραπεί μεγάλες αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ, όπως προβλέπει και το σημερινό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα αρχικά να δημιουργηθούν «γκαουλάιντερ» και «ιερές αγελάδες» και στη συνέχεια να συκοφαντηθεί η ΕΡΤ και να δικαιολογηθεί το κλείσιμό της.

«Να παραμείνει ο αριθμός των 400 εργαζομένων»

Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Σταύρος Καπάκος τόνισε: «Συμφωνούμε με τη στάση των ενώσεων να ζητούν να παραμείνει ο αριθμός των 400 εργαζομένων, γιατί άλλωστε μειώνει και την ασφαλιστική μας ύλη, άρα και τα έσοδά μας, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων». Παράλληλα ο Στ. Καπάκος υποστήριξε τις ρυθμίσεις για τον ΕΔΟΕΑΠ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Κυριακόπουλος: Αν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, θα πρέπει να μειώσουμε το πρόγραμμα

«Το προσωπικό 400 ατόμων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κάθε τηλεοπτικός σταθμός έχει περίπου 250 – 270 άτομα μόνιμο προσωπικό», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εναλλάσσονται περίπου ανά εξάμηνο λόγω των αλλαγών στο πρόγραμμα, υποστήριξε ο Π. Κυριακόπουλος. Ο πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ισχυρίστηκε πως αν ψηφιστεί η μείωση του πλαφόν των 400 εργαζομένων, δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσιογράφων, τεχνικών ή διοικητικών, και ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι κυρίως… ηθοποιοί σίριαλ ή άτομα εμπλεκόμενα με την παραγωγή ριάλιτι.

Επίσης υπερασπίστηκε την ουσιαστική μείωση κατά 98% της φετινής δόσης για την τηλεοπτική άδεια επικαλούμενος μείωση εσόδων των καναλιών λόγω της πανδημίας. «Αν δεν ενισχυθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που είναι επιχειρήσεις, θα υπάρξει πρόβλημα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μειώσουμε το πρόγραμμα, θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος» απείλησε «διακριτικά».

Άγνοια για την πατρότητα της ρύθμισης για αναδρομική παραγραφή παραβιάσεων δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Άγνοια για την πατρότητα της διάταξης που προβλέπει παραγραφή εντός τριετίας των παραβάσεων που επισύρουν κυρώσεις από το ΕΣΡ και έχει άμεση ισχύ δήλωσε ο Θανάσης Κουτρομάνος. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ υπερασπίστηκε, παρ’ όλα αυτά, την καθιέρωση παραγραφής. Ακόμη προέβλεψε «σοβαρά ζητήματα συνταγματικής τάξης» εφόσον ψηφιστεί η διάταξη για την παράταση λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών μέχρι τον διαγωνισμό αδειοδότησης.

Σημειώνεται, πως για το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα είχαν αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα σε συζήτηση στη Βουλή τα εξής:

ΝΔ: Ευελιξία στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγής Καππάτος, ο οποίος, αναφερόμενος διεξοδικά στις ρυθμίσεις για τη λειτουργία των οπτικοακουστικών υπηρεσιών, τόνισε ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου «είναι ένα γενναίο βήμα στην υπεράσπιση της ελευθερίας, στην έκφραση και την επιλογή από κοινού με την προστασία των πολιτών ως χρηστών των συγχρόνων οπτικοακουστικών μέσων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εξυπηρετήσεων, που ξεκίνησε ο κύριος Πέτσας»

Από την άλλη, κριτική άσκησε αναφορικά με το ζήτημα η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για «χαριστικές ρυθμίσεις και επιστροφή του “δεν πληρώνω” στους καναλάρχες, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εξυπηρετήσεων, που ξεκίνησε ο κύριος Πέτσας».

ΚΙΝΑΛ: Όχι σε εργασιακή ζούγκλα στα ΜΜΕ

Θετικές χαρακτηρίζει πολλές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουαστικές υπηρεσίες, το Κίνημα Αλλαγής. Επισημαίνει ωστόσο, ότι υπάρχουν μείζονα ζητήματα στις διατάξεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Ως προς το κεφάλαιο των ρυθμίσεων για την ραδιοτηλεοπτική αγορά, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, ήγειρε ζήτημα ιδίως για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις διατάξεις για τις αποδοχές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ και προέδρου και γενικού διευθυντή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να διατείνεται ότι παραμένει σταθερός ο αριθμός των 400 υπαλλήλων που πρέπει να έχουν τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, αλλά το προσωπικό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων μπορεί να καλύπτει το 15% του συνολικού αριθμού, δηλαδή μιλάμε για 60 εργαζόμενους ανά κανάλι», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και προσέθεσε, απευθυνόμενη στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρή Λιβάνιο:

«Βεβαίως, μπορεί να εισάγατε αυτή την ρύθμιση βελτιωμένη, σε σχέση με το προσχέδιο το οποίο προέβλεπε 30%, κύριε υπουργέ, όμως καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι κάτι άκρως προβληματικό, το οποίο ναι, μπορεί να αντικατοπτρίζει μία προβληματική πραγματικότητα, όμως το θέμα είναι η κυβέρνηση να μη συμφιλιώνεται απλά και μόνο με νόμους της ζούγκλας που ισχύουν στο εργασιακό πεδίο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης και πολύ δύσκολη για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά, τουλάχιστον, να διασφαλίζει ένα μίνιμουμ δικαιωμάτων και με αυτόν τον τρόπο δεν βλέπουμε να το κάνετε!».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ