Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Σήμανση στην τηλεόραση αλά NETFLIX

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα χνάρια του Netflix φαίνεται ότι θα κινηθεί σύντομα η Ελληνική τηλεόραση, δημόσια, ιδιωτική και συνδρομητική, με νέα σήμανση σε σχέση με την καταλληλότητα των προγραμμάτων.

Είκοσι χρόνια περίπου μετά από την προηγούμενη προσπάθεια ρύθμισης της σήμανσης των τηλεοπτικών προγραμμάτων, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος φέρει ένα νέο σχέδιο εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή πρακτική για την κατάταξη και τη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε σταθμούς ελεύθερης λήψης και συνδρομητικά κανάλια.

Για πρώτη φορά προβλέπεται σήμανση σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες (Κατάλληλο για όλους, άνω των 8 ,των 12, των 16 και των 18) που αντιστοιχούν σε επιτρεπόμενες ώρες τηλεοπτικής  μετάδοσης.

Επίσης, θα υπάρχει ειδική λεκτική σήμανση προσδιορισμού του περιεχομένου  κάθε τηλεοπτικού προγράμματος, όπως λέξεις βία, σεξ και χρήση ουσιών κ.ο.κ. θα προβάλλεται μαζί με την ηλικιακή σήμανση σε πρόγραμμα που περιέχει ακατάλληλες σκηνές με το παραπάνω περιεχόμενο στα πρότυπα των παγκοσμίων παρόχων διαμοιρασμού βίντεο (όπως το Nerflix).

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και σήμανση του τηλεοπτικού προγράμματος τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ