Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Η έκκληση του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη – Δείτε τι ζητάει (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης με δήλωσή του στην εκπομπή «Το πρωινό» έκανε έκκληση στους δημοσιογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία να σεβαστούν την ιπποτικότητα και να μην βρίσκονται έξω από το σπίτι της μητέρας τους αλλά και από τον χώρο εργασίας και κατοικίας του.

«Αντιλαμβανόμενος το ζωηρό ενδιαφέρον των Μέσων της Ενημέρωσης για την επικαιρότητα, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει στραμμένο το ενδιαφέρον στο πρόσωπο του αδερφού μου, Δημήτρη Λιγνάδη και επικαλούμενος τα στοιχειώδη δικαιώματα του ιδιωτικού βίου, τα οποία διασφαλίζει η ελληνική νομοθεσία, ζητώ από τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία των τηλεοπτικών καναλιών να σεβαστούν την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή και να μην την παρενοχλούν καθ’οιοδήποτε τρόπο, με επισκέψεις στην οικία μου και τον χώρο της εργασίας μου, την οικεία της κατάκοιτης μητέρας μου, με επανειλημμένες κλήσεις στα τηλέφωνα των μελών της οικογένειάς μου (συμπεριλαμβανομένης και της ανήλικης κόρης μου) και με άλλες φορτικές ενέργειες. Ευχαριστώ προκαταβολικά για την κατανόηση».

Στην ανακρίτρια το μεσημέρι ο Λιγνάδης – Θα ζητήσει προθεσμία για την απολογία του

Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του για βιασμό κατά συρροή ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης στην ανακρίτρια, προκειμένου να ζητήσει να του δοθεί προθεσμία για την απολογία του.

Εν μέσω των εξελίξεων στη δικαστική έρευνα για τη σεξουαλική βία στον χώρο του θεάτρου, ο μέχρι πρότινος κορυφαίος του χώρου διεκδικεί τον χρόνο που δικαιούται για να οργανώσει την υπερασπιστική τακτική του, έναντι της κατηγορίας που του αποδίδεται.

Από τις δηλώσεις του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια που ανέλαβε την υπεράσπιση του καλλιτέχνη, διαφαίνεται πως η πρόθεση του κατηγορουμένου είναι η κατά μέτωπο επίθεση με διπλή στόχευση, προκειμένου να στηρίξει την εξ αρχής τοποθέτησή του υπέρ της αθωότητας του.

Ο καλλιτέχνης εκτιμάται πως επιθυμεί να αμφισβητήσει τόσο τη νομική διαδικασία που κατέληξε στη σύλληψή του όσο και την ουσία της υπόθεσης επιχειρώντας να αποδομήσει καταγγέλλοντες και μάρτυρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε σε «χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστα πρόσωπα», αλλά και σε ακραία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας: «παραβιάσθηκε τόσο ακραία το τεκμήριο αθωότητας εις βάρος του δυστυχούς σήμερα εντολέως μου, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του, χωρίς να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον κύριο Εισαγγελέα και εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις και με μία εντελώς παράνομη διαδικασία», υποστήριξε σε γραπτή του δήλωση.

Ο καλλιτέχνης αναμένεται να λάβει τη νόμιμη προθεσμία που ζητά, για αύριο, προκειμένου ο συνήγορός του να προετοιμάσει «ένα επαρκές απολογητικό υπόμνημα», όπως δήλωσε ο κ. Κούγιας.

Στην Εισαγγελία προσήλθε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ Πασχάλης Τσαρούχας

Στο γραφείο του Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου προσήλθε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Πασχάλης Τσαρούχας.

«Μας έχει καλέσει ο κ. Εισαγγελέας να καταθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας» δήλωσε ο κ. Τσαρούχας εισερχόμενος στο κτήριο της Εισαγγελίας.

Μετά από λιγότερο από μια ώρα στο γραφείο του εισαγγελέα, ο κ. Τσαρούχας εξήλθε και τόνισε «το ειδικό χαρακτηριστικό» που έχουν οι φάκελοι που προσκόμισε στη Δικαιοσύνη, εξηγώντας ότι είναι αποκλειστικά για υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

«Καταθέσαμε με τους φακέλους. Ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα, ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας. Δεσμευθήκαμε ότι οποιαδήποτε νέο στοιχείο θα το συμπληρώσουμε», δήλωσε ο κ. Τσαρούχας.

Στην Εισαγγελία οι συνήγοροι του «Νίκου Σ.» που έκανε την πρώτη καταγγελία κατά Λιγνάδη

Παράλληλα, σήμερα θα μεταβούν στην Εισαγγελία και οι συνήγοροι του 35χρονου που πρώτος κατήγγειλε με συνέντευξή του ότι βιάστηκε, σε ηλικία 19 ετών από τον κατηγορούμενο.

Ο Νίκος Σ. καταγγέλλει πως το 2005 βιάστηκε από τον ήδη κατηγορούμενο καλλιτέχνη, καθώς και έναν ακόμη, γνωστό σήμερα από ρόλους του σε τηλεοπτικά σίριαλ, ηθοποιό, στο σπίτι του πρώτου. Ήδη για την υπόθεση του δεύτερου καταγγελλόμενου ηθοποιού διενεργείται έρευνα.

Νέα μαρτυρία για Λιγνάδη: Τον έβλεπα να αυνανίζεται μέσα στην αίθουσα

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του είναι συνεχείς. Μια νέα μαρτυρία έρχεται να προστεθεί στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες.

Τη μαρτυρία έφερε στο φως η lifo και τα όσα αφηγείται η Α.Α. φέρονται να συνέβησαν την ακαδημαϊκή χρονιά 2004-2005, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, όπου ο Δημήτρης Λιγνάδης πήγε για να διδάξει για ένα εξάμηνο, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε, καθώς μετά από τέσσερις μήνες διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του.

Στην αρχή της μαρτυρίας της, η φοιτήτρια αναφέρει: «Από την πρώτη μέρα που μπήκε στο μάθημα έκανε περίεργες ερωτήσεις. Σε εμένα προσωπικά είχε ρωτήσει τι είναι αυτό που δεν θα έκανα ποτέ στο θέατρο. Εγώ δεν ήθελα να απαντήσω, γιατί φαντάστηκα ότι μου το λέει για να με βάλει να το κάνω. Παρόλα αυτά, επειδή επέμενε, του είπα ότι αυτό που δεν θα έκανα θα ήταν να γδυθώ. Και μου είπε “ωραία, γδύσου” και επέμενε με πολύ έντονο τρόπο».

Στη συνέχεια, η Α.Α. περιέγραψε μια πράξη η οποία φέρεται να συνέβη μέσα στην αίθουσα και για την οποία η φοιτήτρια έχει απευθυνθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «Έχω στείλει μια καταγγελία στο ΣΕΗ για ένα από τα πρώτα περιστατικά. Αν με καλέσουν, θα πάω να καταθέσω. Ήταν μία μέρα που είχαμε μάθημα μαζί του και πήγαμε να καθίσουμε κανονικά στην αίθουσα. Εγώ, δυστυχώς, κάθισα στην πρώτη σειρά και λίγο διαγώνια από την έδρα, οπότε τον έβλεπα από τη μέση και κάτω που είχε γυμνό το σημείο του σώματος του αυτό και αυνανιζόταν.

Αυτός με είδε που ξαφνιάστηκα και γελούσε με ένα μειδίαμα, συνεχίζοντας αυτό που έκανε. Μετά τελείωσε, κουμπώθηκε και σηκώθηκε να συνεχίσει το μάθημα. Το συγκεκριμένο το κατήγγειλα στο ΣΕΗ. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος κάπνιζε και δεν κάπνιζε απλά τσιγάρα, αλλά χασίς».

Η φοιτήτρια στη μαρτυρία της κάνει λόγο και για σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη με συμφοιτητή της«Στην τάξη είχαμε ένα αγόρι με το οποίο από την πρώτη στιγμή σύναψε σχέση μαζί του. Και μάλιστα, στο τέλος ενός από τα πρώτα μαθήματα, τον πήρε με το αυτοκίνητο και πήγαν στην παραλία. Θυμάμαι ότι στην αρχή ο συμφοιτητής μας μιλούσε με ενθουσιασμό για εκείνον, που τον είχε επιλέξει και έκαναν σχέση. Παρόλα αυτά, από όσα μας μετέφερε στη συνέχεια, αντιλαμβανόμασταν ότι όλα αυτά που μας περιέγραφε ήταν πάρα πολύ κακοποιητικά και τοξικά. Η σχέση αυτή τελείωσε άδοξα. Βρέθηκαν και μια-δυο φορές στην Αθήνα. Σίγουρα δεν ήταν μια κανονική σχέση. Ήταν ένας καθηγητής που είχε σεξουαλικές σχέσεις με έναν 18χρονο φοιτητή, με κακοποιητικά χαρακτηριστικά», αναφέρει η Α.Α.

Αναφορές για σύλληψη το 1984 για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου

Νωρίτερα, τη Τρίτη (23/2) ο ηθοποιός Χρήστος Πέρρος, αποκάλυψε πως έπεσε θύμα παρενόχλησης από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 14 ετών. Επίσης, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο δρούσε και «ψάρευε» τα υποψήφια θύματά του ο καταγγελόμενος, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο (20/2)με την κατηγορία των κατά συρροή βιασμών.

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του Mega, έγινε ανασκόπηση στο 2015, όταν έλαβε χώρα μια οντισιόν σε μεγάλο θέατρο της Αθήνας, με τον Δημήτρη Λιγνάδη να αναζητεί τον επόμενο «Μπίλι Έλιοτ» ανάμεσα σε 100 ανήλικα αγόρια ηλικίας 10 έως 14 ετών. Όπως υποστηρίχθηκε, οι βωμολοχίες και τα σεξουαλικά υπονοούμενα στην παράταση φαίνεται πως ενόχλησαν αρκετούς από τους γονείς των παιδιών.

«Ενοχλούσε με τα σχόλιά του ως καθηγητής»

Σύμφωνα με πρώην σπουδαστή από τη Σχολή «Ίασμος», απ’ όπου και αποπέμφθηκε ως καθηγητής, οι μισοί συμφοιτητές του ζήτησαν την απομάκρυνσή του από την σχολή καθώς ερχόντουσαν σε δύσκολη θέση, από συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου που έκανε, οι οποίες ήταν συχνό φαινόμενο.

«Με πρόθεση το μάθημα και καλυπτόμενος, αν θέλετε, από την ιδέα ότι η υποκριτική δεν έχει όρια,  η τέχνη μας πολλές φορές ξεπερνάει, αν θέλετε, τα όρια της κοινωνίας» δήλωσε ο πρώην σπουδαστής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Γεωργουσόπουλος είχε αναφέρει στα «Νέα», ότι δεν ανανέωσε τη σύμβασή του στο Εθνικό Θέατρο καθώς είχαν ακουστεί διάφορα.

Αναφέρθηκε ακόμα και… απόπειρα αυτοκτονίας από ανήλικα θύματα

Σοκαριστική ήταν μάλιστα η αποκάλυψη μιας συμφοιτήτριας ατόμου σε άλλη σχολή που δίδασκε ο ηθοποιός, η οποία κατήγγειλε στο Mega πως συμφοιτητής της όχι μόνο είχε πέσει θύμα του Λιγνάδη, αλλά οδηγήθηκε σε κατάθλιψη και έφτασε στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, o σκηνοθέτης φέρεται να έκανε παρέα με ζευγάρι καλλιτεχνών και προσέγγισε 14χρονο γιό τους, τον χάιδευε και τον πλησίασε λέγοντας του «μην αντιστέκεσαι στη φύση σου». Και το παιδί αυτό, φέρεται να επιχείρησε απόπειρα αυτοκτονίας

Μάλιστα, την Τρίτη (23/2) στη δημοσιότητα ήρθε ακόμα μία αναφορά σχετικά με θύμα του κατηγορούμενου, το οποίο επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Συγκεκριμένα, η 40χρονη γυναίκα που «έκαψε» τον Δημήτρη Λιγνάδη με την κατάθεσή της έκανε αποκαλύψεις ακόμα και για απόπειρα αυτοκτονίας νεαρού καταναλώνοντας χάπια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διαδικασία δακτυλοσκόπησης, φαίνεται πως ο Λιγνάδης είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου και συγκεκριμένα το 1984. Ωστόσο, το ποινικό μητρώο του να παρέμεινε καθαρό, καθώς οι γονείς του ανήλικου απέσυραν τις κατηγορίες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ