Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Έχω κάνει 30 απόπειρες αυτοκτονίας

«Ξέρεις τι με συγκλόνισε; Οι αυτοκτονίες. Δεν αντέχω. Υπέφερα και υποφέρω», τα λόγια του Μίκη προς την κόρη του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λεπτομέρειες για τη ζωή της που συγκλονίζουν αποκαλύπτει στο βιβλίο της με τίτλο «Οι αναμνήσεις ενός κοριτσιού» η Μαργαρίτα Θεοδωράκη και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» μίλησε για τις 30 απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε.

Η κυρία Θεοδωράκη λέει για τους γονείς της ότι «είμαι και με τους δύο πολύ δεμένη. Είναι μαζί από το 1943, 77 ολόκληρα χρόνια. Τώρα είναι και οι δύο κατάκοιτοι, δεν μπορεί να ακούσει ο ένας τον άλλον και φωνάζουν», ενώ για τον εαυτό της τονίζει πως «ήμουν ένα άτομο μοναχικό και απαισιόδοξο. Έχω αυτά τα δύο άκρα. Ήθελα να είμαι δυνατή, να απολαμβάνω τη ζωή. Έκανα πάρτι, παιδιά, έζησα έντονα, και από την άλλη υπάρχει μέσα μου η απαισιοδοξία που με παρέσυρε και που δεν σταματάει ποτέ».

Όπως αποκάλυψε, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σκεφτεί ως λύση τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο

«Το κείμενο με το οποίο αρχίζει το βιβλίο το έγραψα όταν γλίτωσα από το ψυχιατρείο. Δεν υπήρχε ψυχική ασθένεια, υπήρχε μία καταγγελία ότι εγώ δεν είμαι καλά. Φοβηθήκανε όταν έκανα την απόπειρα αυτοκτονίας και έδωσε εντολή ο μπαμπάς μου –γιατί δεν γινόταν αλλιώς– να παρέμβει ο εισαγγελέας για να με πάνε μέσα. Οι αυτοκτονίες ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου. Έχω αποπειραθεί 30 φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου».

Όσο για το πώς αντιδρούσε κάθε φορά ο πατέρας της στις απόπειρες; «Υπέφερε. Όταν πρωτοδιάβασε το βιβλίο –τώρα το διαβάζει για πέμπτη φορά– μου λέει: “Ξέρεις τι με συγκλόνισε; Οι αυτοκτονίες. Δεν αντέχω. Υπέφερα και υποφέρω”. Ε, πατέρας είναι».

Νιώθει ότι φέρει ευθύνη;

«Όχι! Ένας ενήλικας κουβαλάει μόνος του τον σταυρό του. Είναι δεδομένο από την επιστήμη ότι όποιος αποπειράται να δώσει τέλος στη ζωή του το κάνει για να ζητήσει βοήθεια, να αποσπάσει την προσοχή. Ζούσα δίπλα σε έναν άνθρωπο που απολάμβανε την απόλυτη δόξα και όταν είσαι παιδί, νομίζεις ότι αυτή η δόξα είναι και για σένα. Αυτό μεγαλώνοντας μπορεί να σε διαλύσει. Τα παιδιά των διασήμων είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν το ίδιο επάγγελμα με τους γονείς τους. Θα φάνε τα μούτρα τους. Είναι πολύ τραυματικό».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ