Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Έκρηξη βόμβας στη Κολομβία: Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δύο στρατιωτικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες το πρωί μετά από έκρηξη βόμβας στη βορειοανατολική Κολομβία. Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Κασανάρε, ζώνη όπου δρουν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Η έκρηξη, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, οφειλόταν σε βόμβα τοποθετημένη «στο εσωτερικό οχήματος». Στην εν λόγω περιοχή της βορειοανατολικής Κολομβίας έχουν σημειωθεί πρόσφατα και άλλες δύο «επιθέσεις» καθώς – πέραν των αποστατών των FARC – δρουν επίσης μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές).

«Δυστυχώς, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε δύο στρατιωτικούς κι έναν πολίτη», ενώ τραυμάτισε άλλους τρεις ανθρώπους, ανέφερε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο.

Χωρίς ενιαία διοίκηση, οι αποστάτες των FARC εκτιμάται πως αριθμούν περίπου 5.200 μαχητές, στην πλειονότητά τους (85%) νεοσύλλεκτους, κατά στοιχεία του ανεξάρτητου ινστιτούτου INDEPAZ. Σύμφωνα με την κολομβιανή στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, χρηματοδοτούνται, όπως και ο ELN, κυρίως από τη διακίνηση ναρκωτικών, παράνομες εκμεταλλεύσεις μεταλλείων –ειδικά χρυσού– και εκβιάσεις.

Η Κολομβία βιώνει το τελευταίο διάστημα αναζωπύρωση της βίας, συχνά με θύματα αμάχους, η οποία αποδίδεται από τις αρχές σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου το κράτος απουσιάζει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ