Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Covid-19: Η πανδημία χτυπά ανελέητα την Ρουμανία – Βάζουν τους ασθενείς στα αυτοκίνητα με οξυγόνο – Δεν έχουν κλίνες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην δίνη της πανδημίας τα κρούσματα στη Ρουμανία ανεβαίνουν διαρκώς και τα νοσοκομεία δέχονται πίεση άνευ προηγουμένου.

Η Ρουμανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στην εμβολιαστική κάλυψη και έχει 500 νεκρούς την ημέρα. Οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο, παρά μόνο όταν είναι πολύ βαριά άρρωστοι..

Στις 2 Νοεμβρίου πέθαναν από κορωνοϊό 591 άνθρωποι, ενώ γενικώς ο μέσος όρος νεκρών ημερησίως κινείται κοντά στους 500!

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα είναι η εικόνα που έρχεται από την πόλη Μπουζάου, βορειότερα του Βουκουρεστίου στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, όπου τα νοσοκομεία έχουν τέτοια πληρότητα που οι γιατροί έφτασαν στο σημείο, μην έχοντας άλλες κλίνες, να αφήνουν τους ασθενείς μέσα στα αυτοκίνητά τους στο πάρκινγκ προκειμένου να μπορούν να τους παρέχουν οξυγόνο.

«Έχουμε κάποιον από χθες, από τη 01:00 στο αυτοκίνητο, και η νοσοκόμα μας εξήγησε πώς να χρησιμοποιήσουμε το σωλήνα οξυγόνου, γιατί έχουν πολύ κόσμο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πολύ μεγάλη πίεση, υπάρχουν δύο νοσοκόμες για 70 ασθενείς», λέει συγγενής ασθενούς στο ρουμανικό δίκτυο Stirile Pro TV.

ρουμανια οξυγόνο αυτοκινητο2

Οι γιατροί περιγράφουν μία εικόνα δραματική λέγοντας πως πολλοί από τους ασθενείς Covid στο πάρκινγκ είναι ανεμβολίαστοι και φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά, ακόμη και μια εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κορεσμό οξυγόνου μόνο 50%, και οι πνεύμονές τους έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου μιλώντας για την επιλογή του αυτή, να βρίσκονται οι ασθενείς στο πάρκινγκ, λέει πως βρήκε καλύτερη την επιλογή των αυτοκινήτων γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε οι ασθενείς να βρίσκονται μέσα στο κρύο σε σκηνές.

«Ακόμα και στα ιδιωτικά αυτοκίνητα υπάρχουν ασθενείς στους οποίους πρέπει να μεταφέρουμε σωλήνες οξυγόνου για να αναπνέουν κανονικά. Κάποιοι δεν θέλουν να κάθονται σε σημεία όπου έχουμε οξυγόνο, νιώθοντας πιο άνετα ή ψυχικά καλύτερα στα προσωπικά αυτοκίνητα», λέει χαρακτηριστικά.

Η αυλή του νοσοκομείου είναι επίσης γεμάτη ασθενοφόρα. Το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρχαν 11 λεωφορεία που έφερναν ασθενείς. Από την άλλη, άλλοι 150 άνθρωποι από το Μπουζάου περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις στο σπίτι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ