Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Βέλγιο: Εισαγγελική έρευνα στον στρατό για την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες στόχευσαν συγκεκριμένα τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλαξαν εξτρεμιστικές απόψεις μέσω κοινωνικών δικτύων

Αστυνομική έρευνα για ύποπτα ακροδεξιά στοιχεία εντός του βελγικού στρατού πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο, σε τρία στρατόπεδα και οκτώ οικίες στρατιωτικών. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, την έρευνα πραγματοποίησε η δικαστική αστυνομία του Σαρλρουά έπειτα από διαταγή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας της χώρας και είχε αντικείμενο τη διερεύνηση για ενδεχόμενη υποκίνηση μίσους και βίας κατά μειονοτήτων, αλλά και για υποκίνηση σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Οι έρευνες φέρεται ότι αποτελούν συνέχεια της υπόθεσης του ακροδεξιού στρατιώτη Γιούργκεν Κόνιγκς που απειλούσε να σκοτώσει γνωστό Βέλγο ιολόγο. Ο Κόνινγκς τελικά βρέθηκε νεκρός πριν από μερικούς μήνες σε δάσος του Βελγίου. Ωστόσο, οι σημερινές έρευνες δεν έχουν άμεση σχέση με τον θάνατό του.

Η υπόθεση του Κόνινγκς, που είχε φάκελο στις αρχές λόγω της συμπάθειας του στην άκρα δεξιά, έφερε στο φως την έλλειψη παρακολούθησης ριζοσπαστικοποιημένων στοιχείων στις τάξεις του στρατού και συντάραξε το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου. Αρκετές εσωτερικές έρευνες διενεργήθηκαν εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, οι έρευνες στόχευσαν συγκεκριμένα τέσσερις νεαρούς γαλλόφωνους στρατιώτες που αντάλλαξαν εξτρεμιστικές απόψεις μέσω κοινωνικών δικτύων, ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία κανείς δεν έχει οδηγηθεί ακόμα σε ακρόαση, ενώ οι έρευνες επικεντρώνονται στις προσπάθειες κατάσχεσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των κινητών τηλεφώνων των υπόπτων. Σύμφωνα με τη δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση RTBF, η επιχείρηση δεν είχε στόχο να γίνουν συλλήψεις αλλά να κατασχεθεί ενδεχομένως υλικό για ανάλυση.

«Τα άτομα που δυνητικά εμπλέκονται είναι ύποπτα ότι διέδωσαν ή έθεσαν στη διάθεση του κοινού μηνύματα με σκοπό να υποκινήσουν τη διάπραξη αδικήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία προσθέτει ότι η υπόθεση βρίσκεται στο πλαίσιο κυκλωμάτων «ύποπτων για σύνδεση με την ακροδεξία.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ