Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

COP26: Οργή για υποκρισία του Μπόρις Τζόνσον – Δικαιολογίες της Ντάουνιγκ Στριτ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καθώς αφού πρώτα κάλεσε να γίνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην COP26, θα επιστρέψει από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο με αεροπλάνο, ένα μέσο μεταφοράς πολύ πιο ρυπογόνο από το τρένο. Πρόκειται για μια επιλογή που ανάγκασε τη Ντάουνινγκ Στριτ να δικαιολογηθεί. Αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για υποκρισία, ενώ «λάδι στην φωτιά» έριξε και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους στις αεροπορικές πτήσεις. 

Οι δικαιολογίες της Ντάουνιγκ Στριτ

Ο συντηρητικός ηγέτης έφτασε στη Σκωτία, με το κυβερνητικό αεροσκάφος Airbus, στα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός να μπορεί να μετακινείται σε όλη τη χώρα και αντιμετωπίζουμε σημαντικούς χρονικούς περιορισμούς», δικαιολογήθηκε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Γλασκόβη. «Το καύσιμο που χρησιμοποιεί το αεροσκάφος είναι βιώσιμο και οι εκπομπές αντισταθμίζονται επίσης», επέμεινε.

Η βρετανική κυβέρνηση μείωσε αυτή την εβδομάδα τον φόρο στις μικρής διάρκειας πτήσεις, προς ενόχληση περιβαλλοντολόγων. «Ίσως αν η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την φορολόγηση εσωτερικών πτήσεων για να βελτιώσει τη σιδηροδρομική της υποδομή, οι τρόποι μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα ήταν ευκολότεροι, φθηνότεροι και ευρύτερα χρησιμοποιούμενοι».

Αντιδράσεις υπήρξαν κια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν του οποίου η συνοδεία στη G20 στη Ρώμη αριθμούσε συνολικά πάνω από 80 οχήματα,συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά μεγάλης κατανάλωσης υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, γνωστό με το παρατσούκλι “The Beast” (“το Θηρίο”).

Η πτώση ενός δέντρου διέκοψε την γραμμή Λονδίνο – Γλασκόβη

Οι αεροπορικές μεταφορές βρίσκονται στο στόχαστρο περιβαλλοντολόγων. Ωστόσο πολλοί από εκείνους που επέλεξαν το τρένο για να φτάσουν στην COP26 την Κυριακή, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν και να επιλέξουν αυτόν το πολύ πιο ρυπογόνο μέσο ταξιδιού, λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ Λονδίνου και Γλασκόβης μετά την πτώση δέντρου. Η Γλασκόβη, η πολυπληθέστερη πόλη της Σκωτίας, απέχει από το Λονδίνο μέσω αεροπορικής πτήσης μια ώρα, αλλά το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από πέντε ώρες με το τρένο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ