Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί ο Ερντογάν επέστρεψε στην Τουρκία, αντί να πάει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροδοτεί φήμες και προκαλεί ερωτηματικά η αιφνίδια αλλαγή του προγράμματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέστρεψε αεροπορικώς στην Τουρκία νωρίς σήμερα το πρωί, αντί να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Φήμες και ερωτηματικά

Η τουρκική προεδρία δεν έδωσε καμία επίσημη εξήγηση για την απρόσμενη επιστροφή του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο η αλλαγή του προγράμματός του πυροδοτεί φήμες για την κατάσταση της υγείας του, ενώ εκφράζονται ανησυχίες και για πιθανούς τριγμούς στην οικονομία της Τουρκίας, που ούτως ή άλλως υφίσταται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε πως υπήρχαν προβλήματα με το πρωτόκολλο όσον αφορά τη συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΟΗΕ. Απέφυγε πάντως οποιαδήποτε διευκρίνιση για το θέμα.

Τι συζήτησε ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν

Η επιστροφή του Ερντογάν στην Τουρκία γίνεται μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20. Την συνάντηση επιδίωκε επίμονα ο Ερντογάν από την ημέρα της εκλογής Μπάιντεν στην προεδρία, αλλά δεν απέδωσε όσα ανέμενε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατύπωσε την – αυτονόητη – επιθυμία για εποικοδομητικές αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αλλά υπενθύμισε στον Ερντογάν και τα θέματα που αποτελούν «αγκάθια», δηλαδή τις ανησυχίες για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία όπως και την υποχρέωση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ