Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

G20: Υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις για το κλίμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ηγέτες των G20 δεσμεύτηκαν για αποτελεσματική δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά το τελικό ανακοινωθέν περιλαμβάνε λίγες αναφορές σε δράσεις και καμία στην ημερομηνία ορόσημο, δηλαδή το 2050, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για “ουσιαστική και αποτελεσματική” δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο είδε σήμερα το Reuters ενόψει της δημοσιοποίησής του.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν “αν είναι απαραίτητο”, ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

“Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε κοντινή απόσταση απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ