Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Καταρρέουμε, όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία- Δραματική προειδοποίηση για το που οδηγεί η κλιματική αλλαγή

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο σύγχρονος πολιτισμός μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, όπως κατέρρευσε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Οι γενιές που έρχονται θα αντιμετωπίσουν πείνα, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, αν δεν γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»,  οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία. «Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας … ισχύει και σήμερα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου συγκεντρώνονται στην Ιταλία για τη σύνοδο της G20.

Η πανδημία και η οικονομική ανάκαμψη θα κυριαρχήσουν σε μεγάλο μέρος των συνομιλιών, όμως η πιο δύσκολη και σημαντική συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πόσο μακριά επιθυμούν να πάνε οι ηγέτες προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα και να βοηθήσουν τις πιο φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι χώρες της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Ηχηρές απουσίες από τη σύνοδο

Πολλοί ηγέτες μετά τη Ρώμη και τη G20 θα μεταβούν στη Γλασκόβη για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26). Αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον πλανήτη και των επιπτώσεών της, όπως η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, οι πιο ισχυρές καταιγίδες, οι πλημμύρες και η ξηρασία.

Ωστόσο οι προσδοκίες να καταγραφεί σημαντική πρόοδος έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην μεταβούν στη Γλασκόβη και να συμμετάσχουν στη σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Εξάλλου οι ελπίδες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποδείξει ότι η χώρα του πλέον βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη δέχθηκαν πλήγμα αφού δεν κατάφερε να πείσει τους Δημοκρατικούς αυτή την εβδομάδα να στηρίξουν ένα πακέτο δαπανών για το περιβάλλον και τη στήριξη της οικονομίας ύψους 1,85 τρισεκ. δολαρίων.

Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της G20, το οποίο έχει δει το Reuters, αναφέρει ότι οι ηγέτες θα δεσμευθούν να αναλάβουν άμεση δράση προκειμένου να πετύχουν τον στόχο να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ