Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Νέος “πόλεμος του μπακαλιάρου” στη Θάλασσα της Μάγχης – Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η διαμάχη μετά το Brexit για τις άδειες αλιείας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου μετατρέπεται σε μεγάλο εμπορικό πόλεμο.

Το Παρίσι έδωσε στο Λονδίνο προθεσμία έως τις 2 Νοεμβρίου για να αυξήσει τον αριθμό των αδειών που επιτρέπουν στους Γάλλους ψαράδες να εργάζονται στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε μια λίστα με πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτό που μπορώ ήδη να σας πω είναι ότι θα υπάρξουν δύο κύριες σειρές μέτρων. Η πρώτη σειρά μέτρων θα εφαρμοστεί από τις 2 Νοεμβρίου, σταδιακά σε αρκετές ημέρες, και θα επηρεάσει τα προϊόντα που εισάγονται και εκφορτώνονται στη Γαλλία, στα λιμάνια μας, με συστηματικούς τελωνειακούς και υγειονομικούς ελέγχους για παράδειγμα σε εισαγόμενα προϊόντα που εκφορτώνονται στα λιμάνια της Μάγχης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδώσει μόνο πολύ μικρό μέρος των αδειών που αναμένει η Γαλλία. Απαντώντας στην προθεσμία που δόθηκε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιδράσει για αυτό που περιγράφηκε ως πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Γαλλία κατέσχεσε βρετανικό αλιευτικό

Η Βρετανία καταδίκασε σήμερα τη «δυσανάλογη» κατάσχεση από τη Γαλλία ενός βρετανικού αλιευτικού σκάφους στα γαλλικά χωρικά ύδατα, ένα περιστατικό που σηματοδοτεί μια οξεία επιδείνωση σε μια διαμάχη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετά το Brexit εποχή.

Η υπουργός Αλιείας Ανίκ Ζιραντέν δήλωσε πως το αλιευτικό κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, στο βόρειο λιμάνι της Χάβρης κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς δεν του επετράπη να ψαρέψει στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Σε ένα δεύτερο βρετανικό σκάφος επιδόθηκε προφορική σύσταση.

Το περιστατικό σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποχωρήσει στη διαμάχη, αφότου ανακοίνωσε χθες πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Βρετανίας, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιπλέον τελωνειακούς ελέγχους σε βρετανικά προϊόντα και μια απειλή, όπως θεωρήθηκε, να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία ή την αύξηση των δασμών εάν οι συνομιλίες αποτύχουν.

«Δεν είναι πόλεμος, είναι μια μάχη», επισήμανε η Ζιραντέν, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Οι ενέργειες της Γαλλίας φαίνεται να αποτελούν προειδοποίηση, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να συμβιβαστεί στις συνομιλίες με την ΕΕ.

Όμως, η βρετανική κυβέρνηση είπε πως η αντίδραση της Γαλλίας είναι «απογοητευτική και δυσανάλογη και όχι αυτό που θα περιμέναμε από έναν στενό σύμμαχο και εταίρο».

«Γνωρίζουμε τις πληροφορίες περί δραστηριοτήτων επιβολής που αναπτύχθηκαν από τις γαλλικές αρχές και ερευνούμε το ζήτημα επειγόντως», τονίζεται σε μια ανακοίνωση.

Το Παρίσι λέει πως η Βρετανία έχει αρνηθεί να χορηγήσει στους αλιείς του τον πλήρη αριθμό των αδειών προκειμένου τα γαλλικά αλιευτικά να δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων.

«Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της ισχύος, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το μοναδικό πράγμα που η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews.

Από την πλευρά του, ο Μπάρι Ντις, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων της Βρετανίας δήλωσε πως η Γαλλία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τη διαμάχη με τις άδειες.

«Υποθέτω πρέπει να διερωτηθούμε γιατί. Επίκεινται προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική κλιμακώνεται ενόψει αυτών αναφορικά με το ζήτημα της αλιείας», είπε στο BBC.

Ο καπετάνιος του αλιευτικού που κατασχέθηκε, και βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο των γαλλικών δικαστικών αρχών, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις, ενώ και η ψαριά του κατασχέθηκε, έγινε γνωστό από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί Βρετανούς αλιείς αναγνώρισε το κατασχεμένο πλοίο ως το Cornelis Gert Jan, επισημαίνοντας πως είχε δικαίωμα να ψαρεύει στα γαλλικά ύδατα και ενδεχομένως δεν ήταν στον κατάλογο των εγκεκριμένων πλοίων από λάθος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ