Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Γαλλία: Το Παρίσι κατηγορεί τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για διακίνηση μεταναστών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για διακίνηση ανθρώπων κατηγορεί η Γαλλία την οικογένεια του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξαντρ Λουκασένκο. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας ανέφερε ότι το Μινσκ έχει οργανώσει κύκλωμα «διακίνησης ανθρώπων» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Τουρκίας και Ντουμπάι.

«Η διακίνηση ανθρώπων οργανώνεται από την ίδια την οικογένεια Λουκασένκο, μαζί με τρίτες χώρες και, σε κάθε περίπτωση, με εμπορικές πτήσεις και οργανωμένα κυκλώματα» ανέφερε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον. «Το καθεστώς οργανώνεται επίτηδες από την Τουρκία, από το Ντουμπάι» είπε ο Γάλλος υπουργός, εξηγώντας ότι υπάρχουν υποψίες πως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μεταφέρει αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο Μινσκ και από εκεί τους προωθεί προς τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία, σε αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ. 

«Είναι μια επαχθής διακίνηση που στοχεύει να αποδυναμώσει και να διχάσει την ΕΕ» υποστήριξε ο Κλεμάν Μπον. «Η παγίδα στην οποία θέλει να μας κάνει να πέσουμε ο Λουκασένκο, το βιώσαμε με την Τουρκία, είναι να μας πει ότι “εσείς είστε εκείνοι που δεν θέλουν τους μετανάστες, εσείς τους κακομεταχειρίζεστε, εσείς δεν σέβεστε τις αρχές τις οποίες διακηρύσσετε”», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε άμεμπτοι, σταθεροί και ανθρώπινοι στην απάντησή μας», συνέχισε, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την αντιμεταναστευτική στάση που τηρεί η Πολωνία.

Η Βαρσοβία σκοπεύει να κατασκευάσει ένα τείχος στα σύνορά της και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια ζώνη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας απωθούν τους μετανάστες πίσω στη Λευκορωσία.

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα (…) «ούτε με επαναπροωθήσεις ή με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης που δεν επιτρέπει στον Τύπο να προσεγγίζει σε μια μεγάλη ζώνη για να επαληθεύσει τι γίνεται εκεί», υποστήριξε ο Μπον. Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε υπέρ μιας «ευρωπαϊκής δράσης» που θα έχει ως στόχο τις αεροπορικές συνδέσεις και τα αεροδρόμια, τις χώρες ή τις εταιρείες που επιτρέπουν την άφιξη μεταναστών στη Λευκορωσία και την προώθησή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ