Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Βραζιλία: Την παραπομπή σε δίκη του προέδρου Μπολσονάρου ζητά η Γερουσία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την παύση και παραπομπή σε δίκη του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, για εννέα εγκλήματα, ενέκρινε η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας, ύστερα από έρευνα για την πολιτική που ακολούθησε στο θέμα της πανδημίας.

Η απόφαση της επιτροπής έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού την τελική απόφαση θα λάβει ο γενικός εισαγγελέας, Αουγκούστου Άρας, στενός σύμμαχος του Ζαϊχ Μπολσονάρου.

Η έρευνα διήρκεσε έξι μήνες και κατέληξε στην εισήγηση για παύση και παραπομπή σε δίκη του προέδρου για εννέα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Πέραν της κατηγορίας αυτής στο πόρισμα προσάπτεται επίσης στον αρχηγό του κράτους «κακοδιοίκηση», «τσαρλατανισμός» και «υποκίνηση εγκλημάτων».

Η επιτροπή όμως δεν μπορεί να φθάσει πιο μακριά – το πόρισμά της θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία, που είναι η μόνη αρμόδια για να απαγγείλει κατηγορίες. Ωστόσο, το «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ενδέχεται να εκδικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη.

Τα επτά από τα ένδεκα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενέκριναν το κείμενο έκτασης 1.300 σελίδων, που ζητά να ασκηθούν επίσης ποινικές διώξεις σε βάρος άλλων 77 φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην και νυν υπουργών, επιχειρήσεων, καθώς και των τριών μεγαλύτερων γιων του βραζιλιάνου ακροδεξιού προέδρου.

Μετά την ψηφοφορία, τα μέλη της επιτροπής της Γερουσίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πάνω από 606.000 Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες που πέθαναν εξαιτίας της COVID-19.

Έπειτα από δεκάδες ακροάσεις, άλλοτε καυστικές, άλλοτε σπαρακτικές, η εξεταστική επιτροπή κατηγορεί στο κείμενο την κυβέρνηση ότι «εξέθεσε εσκεμμένα» τους Βραζιλιάνους σε «μαζική μόλυνση».

Εγκλήματα «από πρόθεση»

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος – αμφισβητίας των εμβολίων, αρνητής του υγειονομικού πάσου, αντίπαλος των περιοριστικών μέτρων, ακόμα και της χρήσης μάσκας – παρότι βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν είναι ένοχος για «απολύτως τίποτα»: «Ξέρουμε πως κάναμε το σωστό από την αρχή», υποστηρίζει. Γι’ αυτόν, η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής είναι «χωρατό».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας εξακολουθεί να διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη στη Βουλή για να αποκρουστεί οποιαδήποτε διαδικασία με σκοπό την παύση του και την παραπομπή του σε δίκη.

Για την εξεταστική επιτροπή τα εγκλήματα που του προσάπτει διαπράχθηκαν «από πρόθεση», καθώς ο πρόεδρος και η κυβέρνηση είχαν αποφασίσει να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών με την ελπίδα πως ο πληθυσμός θα αποκτούσε συλλογική ανοσία. Στο πόρισμα καταγγέλλεται ειδικά η «εσκεμμένη καθυστέρηση» στην αγορά εμβολίων, καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να προωθεί αναποτελεσματικές θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη με «τραγικές συνέπειες» για τους Βραζιλιάνους.

Οι γερουσιαστές εστίασαν την έρευνά τους σε περιστατικά όπως οι τραγικοί θάνατοι δεκάδων ασθενών από ασφυξία τον Ιανουάριο, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου στη Μανάους, στην Αμαζονία, καθώς και στις δοσοληψίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και ιδιωτικούς πάροχους υγείας.

Ένας εξ αυτών, η εταιρεία Prevent Senior, που διαθέτει αλυσίδα νοσοκομείων: κατηγορείται πως διεξήγαγε πειράματα με επισφαλείς θεραπείες σε ασθενείς εν αγνοία τους, μετατρέποντάς τους σε «πειραματόζωα» και υποβάθμιζε τα στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Αποκλεισμός από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;

Χθες το πρωί οι 11 γερουσιαστές της επιτροπής ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο και την εισαγγελία να αναστείλουν τη λειτουργία των λογαριασμών του προέδρου στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Instagram «μέχρι νεοτέρας» επειδή συσχέτισε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με το AIDS, σε βίντεο που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η επιτροπή αξίωσε ακόμη ο αρχηγός του κράτους να «ανακαλέσει», εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό δίκτυο «εθνικής εμβέλειας», όσον αφορά «τη συσχέτιση του εμβολίου κατά της COVID-19 και του AIDS».

«Δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τέτοιου τύπου συμπεριφορές», τόνισαν οι γερουσιαστές, που ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί η πρόσβαση του προέδρου στους λογαριασμούς του για να αποτραπεί «η καταστροφή αποδεικτικού υλικού».

Τη Δευτέρα, η πλατφόρμα βίντεο YouTube ανέστειλε για μία εβδομάδα κάθε δραστηριότητα του προέδρου της Βραζιλίας στο κανάλι του σε αυτή και απέσυρε το επίμαχο βίντεο, ενώ το κατέβασαν επίσης το Facebook και το Instagram.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019 ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του επικοινωνίας μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης -έχει πάνω από 40 εκατομμύρια ακολούθους και «φίλους»- διασπείρει συχνά λαθεμένες πληροφορίες, ειδικά για την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ