Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Σομαλία: 120 νεκροί και 600 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ισλαμιστών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι μάχες στην Πολιτεία Γκαλμουντούγκ της Σομαλίας μεταξύ του στρατού και του πρώην συμμάχου του, της παραστρατιωτικής οργάνωσης Άχλου Σούνα Ουάλ Τζαμά’α (ASWJ), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους το τελευταίο τριήμερο.

Αναλυτές και κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι οι συγκρούσεις αυτές εκτρέπουν τους πρώην συμμάχους από το βασικό στόχο τους, την ήττα των ανταρτών Σεμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

«Τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές», είπε ο Χασάν Γιάρε, στέλεχος της ASWJ, προσθέτοντας ότι η οργάνωσή του θα πολεμήσει «μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος άνδρας».

Ο Άχμεντ Σίρε Φαλάγκλε, ο υπουργός Πληροφοριών της Πολιτείας Γκαλμουντούγκ, είπε ότι σκοτώθηκαν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 45 στις τριήμερες μάχες. Δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των θυμάτων από την άλλη πλευρά, όμως υποστήριξε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση έχει εγκλωβιστεί και οι κυβερνητικές δυνάμεις «ελπίζουν να τελειώνουν μαζί τους τις επόμενες ώρες».

Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στην περιφέρεια Γκουρισίλ. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Η ASWJ, μια ομάδα μετριοπαθών μουσουλμάνων σουφιστών ήταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη εναντίον των Αλ Σεμπάμπ. Υποστηρίζει όμως ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε να αποκρούσει τους αντάρτες και ότι οι συνθήκες ασφαλείας στην Γκαλμουντούγκ επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση από την άλλη κατηγορεί την ASWJ ότι ενεργεί χωρίς τη συγκατάθεσή της, κάτι που η ένοπλη οργάνωση το διαψεύδει.

Η σύγκρουση μεταξύ τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού στρατιώτες επιτέθηκαν σε ένα σπίτι όπου είχαν συγκεντρωθεί οι ηγέτες της ASWJ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι ομοσπονδιακές δυνάμεις προχώρησαν σε μια «προληπτική», όπως τη χαρακτήρισαν, επιχείρηση εναντίον της οργάνωσης η οποία αντεπιτέθηκε και κατέλαβε το Γκουρισίλ.

Ο υπουργός Ασφαλείας της Γκαλμουντούγκ, Άχμεντ Μοαλίμ Φίκι, παραιτήθηκε κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι απέρριψε τις εκκλήσεις του να μην επιτεθεί στην ASWJ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ