Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Σουδάν: Αίμα στους δρόμους – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας – Παγώνει η αμερικανική βοήθεια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσαν την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας: «Η σύλληψη του πρωθυπουργού Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως».

«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στο Σουδάν

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι έγινε χρήση όπλων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν, με συνέπεια να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και 140 να τραυματιστούν.

Οργανώσεις που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις στο Σουδάν κάλεσαν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους, σε μία προσπάθεια διοργάνωσης κινήματος πολιτικής ανυπακοής απέναντι στους πραξικοπηματίες. Οι οργανώσεις αυτές ανακοίνωσαν, μέσω Twitter, ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε ειρηνικό μέσο για να γεμίσουν οι δρόμοι με διαδηλωτές, σε αριθμούς «άνευ προηγουμένου».

Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η διεθνής κοινότητα αντιδρώντας στο πραξικόπημα συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Εσθονίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καταδικάσουν ρητώς το πραξικόπημα, κάτι που έκανε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Μόσχα έχει διαφοροποιηθεί από τη γενική διεθνή κατακραυγή, σημειώνοντας ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν «το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής» που συνοδεύτηκε από «ευρεία ξένη ανάμιξη», αψηφώντας την «απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ