Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Τουρκία: Υποχωρεί η ισοτιμία της λίρας, «όμηρος» της πολιτικής Ερντογάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποχωρεί περίπου κατά 1,5% η ισοτιμία της τουρικής λίρας, καθώς οι  αγορές δείχνουν την έντονη ανησυχία τους από τις προθέσεις του προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει τους πρεσβευτές δέκα δυτικών κρατών επειδή τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλα.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε πριν από μία ώρα στα 9,7509 δολάρια, έχοντας απωλέσει το 24% της αξίας της από την αρχή του χρόνου, καθώς οι πολιτικές επιλογές του προέδρου Ερντογάν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος. Η ισοτιμία ευρώ/λίρας είναι ένα προς 11,4050.

1x 1

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Πέμπτη τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα για την τουρκική οικονομία, κάτι που έχει αντίκτυπο και στη δημοφιλία του Ερντογάν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό, που τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση ανέβηκε στο 19,58%, που είναι το υψηλότερο στα τελευταία διόμιση χρόνια.  Στην προηγούμενη έκθεση της τράπεζας η εκτίμηση για τον ετήσιο πληθωρισμό ήταν στο 14,1%.

Διαβάστε επίσης:

Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γερμανία βάζει την Τουρκία ο Ερντογάν

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ