Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Σουδάν: Πραξικόπημα σε εξέλιξη, στρατός και διαδηλωτές στους δρόμους του Χαρτούμ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πραξικόμημα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σουδάν, όπου σύμφωνα με πολιτικές πηγές έχουν συλληφθεί τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης της χώρας και μεγάλος αριθμός φιλοκυβερνητικών κομματικών στελεχών, ύστερα από εβδομάδες έντασης μεταξύ του στρατού και της πολιτικής ηγεσίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ μεταδίδει ότι αναμένονται ανακοινώσεις από τον επικεφαλής του λεγόμενου συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας του Σουδάν, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, που εδρεύει στο Ντουμπάι, μετέδωσε νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες. Χθες η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας.

Η πληροφόρηση πάντως γίνεται με πολλά προβλήματα καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει διακοπεί σε όλη τη χώρα και δεν λειτουργεί το δίκτυο τηλεφωνίας.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ