Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πέτερ Μάρκι-Ζάι : Ο συντηρητικός πολιτικός που απειλεί να εκθρονίσει τον Όρμπαν

Ο Μάρκι-Ζάι, δήμαρχος της νοτιοανατολικής κωμόπολης Χουντμεζοβασάρχελ--ένα προπύργιο του Fidesz--αυτοπροβάλλεται ως η ιδανική επιλογή τόσο για την αριστερά όσο και για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έχει χαρακτηρίσει τον εξακομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης "συνασπισμό των καθαρών" και έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση της ελευθερίας στη χώρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας συντηρητικός, πιστός Καθολικός, δήμαρχος μιας μικρής ουγγρικής πόλης απειλεί να εκθρονίσει τον εθνικιστή πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπάν στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2022, όπου ο Ορμπάν για πρώτη φορά από το 2010 θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Ο 49χρονος Πέτερ Μάρκι-Ζάι, πατέρας επτά παιδιών, ένα αουτσάιντερ χωρίς κομματική στήριξη, επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της ουγγρικής αντιπολίτευσης, την οποία και θα εκπροσωπήσει απέναντι στον ισχυρό άνδρα της Ουγγαρίας.

Αντίπαλός του στις προκριματικές εκλογές ήταν η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κλάρα Ντόμπρεφ, η οποία παραδέχτηκε αμέσως την ήττα της και υποσχέθηκε να συστρατευτεί μαζί του για να πέσει ο Ορμπάν.

Ο Μάρκι-Ζάι, δήμαρχος της νοτιοανατολικής κωμόπολης Χουντμεζοβασάρχελ–ένα προπύργιο του Fidesz–αυτοπροβάλλεται ως η ιδανική επιλογή τόσο για την αριστερά όσο και για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Έχει χαρακτηρίσει τον εξακομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης “συνασπισμό των καθαρών” και έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση της ελευθερίας στη χώρα.

“Μόνο μαζί μπορούμε να κερδίσουμε”, είπε ο Μάρκι-Ζάι στους υποστηρικτές του συνασπισμού της αντιπολίτευσης που ζητωκραύγαζαν την βραδιά των προκριμματικών.

“Κανένας δεν μπορεί να σπάσει την ενότητα της αντιπολίτευσης. Αυτή ήταν μια μάχη, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και τον πόλεμο”, είπε αναφερόμενος στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου και απευθυνόμενος στους οπαδούς του σημείωσε: “Θέλουμε μια νέα, πιο αγνή, ειλικρινή Ουγγαρία, όχι μόνο να αντικαταστήσουμε τον Ορμπάν ή το κόμμα του”.

Δεσμεύτηκε να γεφυρώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να πατάξει την διαφθορά και να δώσει μια “άνιση μάχη”, όπως την χαρακτήρισε, καθώς τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ανήκουν σε επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο Fidesz.

Πράγματι, τα ελεγχόμενα από τον Ορμπάν μέσα ενημέρωσης έχουν αγνοήσει την ύπαρξη του Μάρκι-Ζάι, ενώ το Fidesz έχει ήδη εξαπολύσει εκστρατεία στο Facebook κατηγορώντας τον αντίπαλο του πρωθυπουργού ότι είναι υποψήφιος της “παλιάς αριστερής πολιτικής”.

Σε ανακοίνωσή του το Fidesz αναφέρει ότι ο Μάρκι-Ζάι έχει υπογράψει συμφωνία με την Αριστερά για να την βοηθήσει να επιστρέψει στην εξουσία και να αυξήσει τους φόρους, χαρακτηρίζοντάς τον “αριστερό καριέρας”.

Ο ίδιος ο Μάρκι-Ζάι παρουσιάζει εαυτόν ως μια αποδεκτή επιλογή τόσο για τους αριστερούς όσο και για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, με την εικόνα του χριστιανού οικογενειάρχη να αναμένεται να έχει απήχηση και σε πολλούς αναποφάσιστους, αλλά και σε όσους έχουν κουραστεί από τις συχνά διχαστικές πολιτικές του Ορμπάν, όπως τα μέτρα κατά των μεταναστών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ