Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

ΟΗΕ: Αδιέξοδη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυραυλικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προκλητική συμπεριφορά καταλογίζουν στη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Εσθονία, που έφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα του πυραυλικού προγράμματος της Πιονγιανγκ, μετά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου το περασμένο 24ωρο. Ωστόσο, στη συνεδρίαση δεν υπήρξε η απαιτούμενη συναίνεση για να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η εκτόξευση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μοτίβου προκλήσεων», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Γαλλίας, της Ιρλανδίας και της Εσθονίας, αναφερόμενοι στην πρόσφατη σειρά δοκιμών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Παρόμοιες τοποθετήσεις, που περιλάμβαναν την απαίτηση η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, έκαναν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε αυτή την εβδομάδα στην όγδοη εκτόξευση πυραύλου φέτος. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, δοκιμάστηκε «επιτυχώς» βαλλιστικός πύραυλος «νέου τύπου», «εκτοξευόμενος από υποβρύχιο» (ή SLBM, από τα αρχικά του όρου submarine-launched ballistic missile, στα αγγλικά).

Τι απάντησε η Βόρεια Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα.  Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε ότι η δοκιμή δεν στρεφόταν εναντίον των ΗΠΑ, ότι έγινε «αποκλειστικά για την εθνική άμυνα» της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ουάσινγκτον «δεν είναι ανάγκη να ανησυχεί», πρόσθεσε.

Οι επικρίσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για «την ανάπτυξη και τις δοκιμές οπλικών συστημάτων που κατέχουν ήδη ή αναπτύσσουν οι ΗΠΑ είναι σαφής έκφραση της (πολιτικής) δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ουάσινγκτον, συνέχισε ο εκπρόσωπος. Πράγμα που «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει τις υποψίες μας» για το πόσο ειλικρινείς είναι οι ΗΠΑ όταν διαβεβαιώνουν πως δεν εμφορούνται από καμία εχθρική διάθεση έναντι της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ