Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Ισημερινός: Ο πρόεδρος Λάσο αρνείται να καταθέσει για τα Pandora Papers

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, το όνομα του οποίου φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers, αρνήθηκε να παρουσιαστεί για να καταθέσει ενώπιον κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο Γκιγιέρμο Λάσο είχε κλητευθεί από την επιτροπή για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα χρήματα που είχε αποταμιεύσει σε φορολογικούς παραδείσους, μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers.

Με βάση την έρευνα αυτή που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Γκιγιέρμο Λάσο έλεγχε 14 υπεράκτιες εταιρείες –στην πλειονότητά τους με έδρα τον Παναμά–, οι οποίες πάντως έκλεισαν αφού ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) προώθησε την τελευταία χρονιά της θητείας του νόμο ο οποίος απαγόρευσε στους υποψήφιους για την προεδρία να κατέχουν εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.

Από τους 137 κοινοβουλευτικούς, οι 105 ψήφισαν υπέρ του να διενεργηθεί η έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους, προκειμένου «να διευκρινιστεί» αν ο κ. Λάσο παραβίασε τη εντολή του από «δεοντολογική» σκοπιά, αφού η νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής «απαγορεύει σε υποψήφιους και δημόσιους λειτουργούς να αποταμιεύουν περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους».

Σε επιστολή του, ο 65χρονος δεξιός πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί τα μέλη της επιτροπής στην έδρα της κυβέρνησης «αφού όλες οι προβλεπόμενες ακροάσεις» θα έχουν «ολοκληρωθεί». «Έχω το δικαίωμα να γνωρίζω εκ των προτέρων το περιεχόμενο των ένορκων καταθέσεων που θα γίνουν», είπε.

Παρότι κλήθηκαν να καταθέσουν, η σύζυγος και ο γιος του προέδρου έκαναν επίσης σαφές πως δεν σκοπεύουν να παρουσιαστούν, επιχειρηματολογώντας ότι αφού δεν είναι δημόσιοι λειτουργοί, δεν έχουν καμία τέτοια υποχρέωση.

Ο πρώην τραπεζίτης απλά αναγνώρισε πως είχε «νόμιμες επενδύσεις σε άλλες χώρες», από τις οποίες απαλλάχθηκε προτού να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές που διεξήχθησαν την άνοιξη, τις οποίες κέρδισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ