Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Πολιτικό θρίλερ στην Τσεχία με την υγεία του Προέδρου Μίλος Ζέμαν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις προκάλεσε τον επικεφαλής του γραφείου του προέδρου να παραιτηθεί αμέσως, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς κατά την άσκηση των εξουσιών του προέδρου Μίλος Ζέμαν.

Η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για «εγκληματικές ενέργειες κατά της δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Ζέμαν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εντατική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Εισήχθη μια μέρα μετά τις εκλογές στις οποίες η κεντροδεξιά αντιπολίτευση ουσιαστικά τερμάτισε τις πιθανότητες του Τσέχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις να παραμείνει στην εξουσία.

Τώρα η πολιτική της Τσεχίας έχει αναστατωθεί από τις αποκαλύψεις βόμβα του προέδρου της Γερουσίας Μίλος Βίστριλ.

Για πάνω από μια εβδομάδα, το γραφείο του προέδρου επιμένει ότι η άγνωστη ασθένεια του Zέμαν δεν τον εμποδίζει να εκπληρώσει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της γερουσίας λέει ότι έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση από τον διευθυντή του Κεντρικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Πράγας ότι ο πρόεδρος είναι “ανίκανος να εκπληρώσει οποιαδήποτε από τις εργασιακές του ευθύνες” – με άλλα λόγια αδυνατεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Ο ρόλος του Τσέχου αρχηγού κράτους είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, ωστόσο αυτός ο ρόλος αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις εκλογές, καθώς ο πρόεδρος είναι εκείνος που καθορίζει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αποδέχεται επίσης την παραίτηση των απερχόμενων πρωθυπουργών και συγκαλεί το κοινοβούλιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ