Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ισπανία: Ανοίγει συζήτηση για την κατάργηση της νομικής ασυλίας του βασιλιά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της απόλυτης νομικής ασυλίας του βασιλιά.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η νομική κατάσταση είναι απαραίτητη για τον αρχηγό του κράτους», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θέτει το θέμα για να ξεκινήσει «διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Το ακαταδίωκτο του μονάρχη δεν αρμόζει πλέον «σε μια δημοκρατία εδραιωμένη, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια», έκρινε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Στην Ισπανία ο βασιλιάς χαίρει απόλυτης νομικής ασυλίας. Ωστόσο, ολοένα περισσότεροι καλούν να αλλάξει αυτό, μετά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη τα τελευταία χρόνια ο τέως μονάρχης Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014. Ο διάδοχός του, Φίλιππος συνεχίζει να χαίρει πλήρους νομικής ασυλίας, αλλά αντίθετα με τον πατέρα του, τον 53χρονο δεν βαρύνουν υποψίες για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ο Χουάν Κάρλος ζει εξόριστος στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Εγκατέλειψε εν κρυπτώ την πατρίδα του την 3η Αυγούστου 2020, για να «διευκολύνει» τον γιο του, με φόντο τις καταγγελίες για τα σκάνδαλα. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη, δωροδοκία στο έργο της κατασκευής σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία, κατοχή μυστικών υπεράκτιων λογαριασμών κ.λπ. Δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από τον ισπανικό βασιλικό οίκο για τις κατηγορίες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ