Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Γεωργία: Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, με μήνυμα προς τη Ρωσία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, έφθασε σήμερα στη Γεωργία, πρώτο σταθμό περιοδείας του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό την ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που υποστηρίζουν ότι υφίστανται ρωσική πίεση.

Ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη χώρα από το 2014 θα επιδιώξει την ανανέωση προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να διατρανώσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στο Τμπιλίσι, το οποίο ζητάει να γίνει μέλος του NATO.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου είπε πριν από το ταξίδι πως η περιοδεία αποσκοπεί να «καθησυχαστούν» χώρες που «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επιθετικότητας» και να «ενισχυθεί η εθνική κυριαρχία τους».

Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε δύο περιοχές της Γεωργίας που έχουν αποσχιστεί, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Μόσχα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε απόφαση θα άλλαζε το καθεστώς της σχέσης της Γεωργίας με το NATO, δηλαδή τη μετατροπή της από χώρα-εταίρο και πλήρες μέλος της συμμαχίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν δείχνει την πρόθεση να συσφίξει τις σχέσεις με τη Γεωργία για να αποφευχθεί επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία ή την Κίνα, σύμφωνα με τον αναλυτή του Florida International University, Ντέιβιντ Κράμερ, ο οποίος διαπιστώνει ότι η γεωργιανή κυβέρνηση τηρεί συμβιβαστική στάση απέναντι στη Μόσχα λόγω της απογοήτευσης από την έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Μετά το Τμπιλίσι, ο κ. Όστιν θα επισκεφθεί δύο χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, με το ίδιο μήνυμα, την αμερικανική υποστήριξη έναντι της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο βλέπει την περιοχή αυτή ως δυνητικό σημείο θερμού επεισοδίου, ειδικά αφότου η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ