Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία: Ο Ερντογάν αλλάζει στελέχη της κεντρικής τράπεζας σαν πουκάμισα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαν τα πουκάμισα αλλάζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, επιχειρώντας να τούς ρίξει τις ευθύνες για την κατρακύλα της λίρας.

Ωστόσο η απόλυση τριών μελών της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και η αντικατάστασή τους με δύο νέα μέλη είχε αρνητικό αντίκτυπο καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διολίσθησε σε νέο χαμηλό επίπεδο.

Ο Ερντογάν απέλυσε τους αναπληρωτές διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, Σεμίχ Τουμέν και Ουγούρ Ναμίκ Κιουτσούκ, καθώς και ένα μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, τον Αμπντουλάχ Γιαβάς. Ως αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διορίστηκε ο Ταχά Τσακμάκ και ως μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής ο Γιουσούφ Τουνά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Κιουτσούκ και ο Γιαβάς είχαν αντιταχθεί σε αποφάσεις που είχε λάβει πρόσφατα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, ενώ ο Κιουτσούκ είχε αντιρρήσεις για την πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων για την στήριξη της τουρκικής λίρας. 

Η ισοτιμία της λίρας έπεσε στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 9,1900 έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, χάνοντας 1% μέσα στην ημέρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ