Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Αυστρία: Στη σκιά των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων η πολιτική ζωή της χώρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη σκιά του σκανδάλου που ανάγκασε τον Σεμπάστιαν Κουρτς να παραιτηθεί από την καγκελαρία βρίσκεται η πολιτική ζωή στην Αυστρία, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις για το σκάνδαλο και τα πεπραγμένα του Κουρτς.

Ο διάδοχός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που ανήκει επίσης στο Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), υπερασπίστηκε τον Σεμπάστιαν Κουρτς, όμως οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) απαίτησαν ο νέος καγκελάριος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με τον μηχανισμό εξουσίας του προκατόχου του.

«Όποιος ακολουθεί τυφλά δεν μπορεί να ηγείται», δήλωσε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, αξιώνοντας ο κ. Σάλενμπεργκ να απομακρύνει όλους τους συνεργάτες του προκατόχου του, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά.

Σύμφωνα με εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα για την χρησιμοποίηση κρατικών πόρων ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του Κουρτς, μεταξύ του 2016 και του 2018 κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον» και την προώθηση του Κουρτς, που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έχει τεθεί υπό κράτηση, όπως μετέδωσε το δημόσιο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA. Το συγκεκριμένο πρόσωπο φέρεται να διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην παραγωγή ευνοϊκών -και χειραγωγημένων- δημοσκοπήσεων προσωπικά για τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που προσέλκυε συχνά την προσοχή των Βρυξελλών εξαιτίας αντιρρήσεων που εξέφραζε για αρκετές αποφάσεις της ΕΕ, ειδικά ως προς τη μετανάστευση,  παραιτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και υπέδειξε ως διάδοχό του τον διπλωμάτη Σάλενμπεργκ.

Ο 35χρονος παραιτηθείς καγκελάριος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, είπε πως παραιτείται για να σωθεί η κυβερνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος-Πρασίνων.

Πάντως ο Σάλενμπεργκ δεν είπε τίποτα στο κοινοβούλιο για την έρευνα σε βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ούτε ανακοίνωσε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς. Το σκάνδαλο καταφέρνει πλήγμα στη δημοτικότητα του συντηρητικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία αδιαλείπτως από το 1987.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ