Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Αντόνιο Γκουτέρες: Η ανθρωπιστική κρίση πλήττει τον μισό πληθυσμό του Αφγανιστάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην ανθρωπιστική κρίση η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στο Αφγανιστάν αναφέρθηκε τη Δευτέρα με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Η κρίση πλήττει τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, ανέφερε ο ΓΓ.

Παρά τις οικονομικές ελλείψεις, τις υλικοτεχνικές προκλήσεις και μια ολοένα και πιο περίπλοκη γεωγραφική πολιτική κατάσταση αναλήφθηκε μια μαζική ανθρωπιστική επιχείρηση, είπε ο κ. Γκουτέρες και εμφανίστηκε ιδιαίτερα περήφανος για το έργο των συναδέλφων του, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι Αφγανοί υπήκοοι.

Αναφερόμενος σε γεγονότα και αριθμούς, είπε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο, περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν επισιτιστική βοήθεια, 21.000 παιδιά και 10.000 γυναίκες έλαβαν θεραπεία από οξύ υποσιτισμό, 32.000 άνθρωποι έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων κουβερτών και ζεστών ρούχων για τον χειμώνα, 10.000 παιδιά προσεγγίστηκαν με κοινοτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 450.000 άτομα έλαβαν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη, σε 160.000 αγρότες και κτηνοτρόφους χορηγήθηκε βιοποριστική υποστήριξη, 12.000 άτομα έλαβαν έκτακτη ψυχοκοινωνική και ψυχική υποστήριξη, 186.000 άνθρωποι που επλήγησαν από την ξηρασία έλαβαν νερό, 150.000 άτομα έλαβαν είδη προσωπικής υγιεινής φροντίδας.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πραγματοποίησε ταυτόχρονες διανομές τροφίμων στην Καμπούλ, τη Χεράτ, το Μαζάρ και το Κανταχάρ και ο ΠΟΥ παρέδωσε ιατρικά είδη για τη θεραπεία 10.000 ατόμων και άνοιξε δύο νέα εργαστήρια COVID-19. Περισσότερα από 170 κέντρα υγείας για οικογένειες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές εξοπλίστηκαν για να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτά τα υποστατικά μπορούν να πραγματοποιηθούν περίπου 11.000 ασφαλείς τοκετοί κάθε χρόνο. Η UNFPA παρέδωσε επίσης είδη έκτακτης ανάγκης σε 3.100 γυναίκες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ