Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο τρόμος επέστρεψε στον Λίβανο – Φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός σήμανε στις αρχές του Λιβάνου μετά από πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων, καθώς ξύπνησε μνήμες από την φονική εκρήξη στο λιμάνι της Βηρυττού, που στοίχισε τη ζωή περισσότερων από 200 ανθρώπων.

Η φωτιά απείλησε πολίτες, κατοικίες και ξέσπασε στη δεξαμενή καυσίμων του Ζαχράνι στο Λίβανο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από το σημείο, μετά το ξέσπασμα της φωτιάς ακούστηκε ένας πού δυνατός ήχος που έμοιαζε με έκρηξη, ενώ αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές. Διατάχθηκε εκκένωση της περιοχής και δίνεται προτεραιότητα στο να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλες δεξαμένες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την ώρα που άδειαζε η δεξαμενή, λίγες ώρες αφού εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα. «Παρατηρήσαμε χθες ότι η στέγη της δεξαμενής είχε πάρει κλίση και αρχίσαμε αμέσως το πρωί να μεταφέρουμε τα καύσιμα», εξήγησε καθώς υπήρχε φόβος να εκδηλωθεί βραχυκύκλωμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να προκληθεί καταστροφή, αν η πυρκαγιά εξαπλωνόταν στις διπλανές δεξαμενές».

Κάηκαν 250.000 λίτρα βενζίνης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Ουάλιντ Φάγαντ που μετέβη στο σημείο, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά τέσσερις ώρες αργότερα χωρίς να υπάρξουν τραυματίες και προτού αυτή εξαπλωθεί σε διπλανές δεξαμενές. Μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστά, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ANI.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες, στα τέλη του Σεπτέμβρη, στις εγκαταστάσεις του Ζαχράνι έφτασαν 16.000 τόνοι ιρακινών καυσίμων σε μία από τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ του Λιβάνου και του Ιράκ.

Το Σάββατο, ο Λίβανος  αναγκάστηκε να κλείσει τα δύο βασικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ένα στο Ζαχράνι και ένα στη Ντέιρ Άμαρ, προκαλώντας μπλακ άουτ στη χώρα. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την Κυριακή αφού ο στρατός του Λιβάνου διένειμε στους δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.000 χιλιόλιτρα βενζίνης. Οι Λιβανέζοι είναι αναγκασμένοι ολοένα και περισσότερο να βασίζονται σε γεννήτριες για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι διακοπές φτάνουν έως και τις 22 ώρες ημερησίως. Μάλιστα το μπλάκ άουτ του Σαββάτου ήταν το δεύτερο που σημειώνεται στη χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια πρωτόγνωρη κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει μια από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χώρας ζουν στη φτώχεια και το νόμισμά της έχει χάσει το 90% της αξίας του τα δύο τελευταία χρόνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ