Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Πρόεδρος της Ταϊβάν: Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις της Κίνας

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ταϊβάν-Κίνας. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ για ειρηνική επανένωση η πρόεδρος της Ταϊβάν διαμηνύει ότι η χώρα της «δεν θα υποκύψει στις πιέσεις.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ταϊβάν δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Κίνας και θα υπερασπιστεί το δημοκρατικό της σύστημα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρός της Τσάι Ινγκ-γουεν, έπειτα από την είσοδο αριθμού ρεκόρ κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου τις τελευταίες ημέρες.

Οι 23 εκατομμύρια κάτοικοι της Ταϊβάν ζουν υπό την διαρκή απειλή μιας εισβολής της Κίνας, η οποία θεωρεί το έδαφος αυτό ως μια από τις επαρχίες της. Το Πεκίνο απειλεί να προσφύγει στη βία στην περίπτωση που η νήσος ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της.

“Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και να δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να πάρει τον δρόμο που έχει χαράξει για μας η Κίνα”, τόνισε η Τσάι σε ομιλία της για την εθνική εορτή της Ταϊβάν, κατά την οποία υπογράμμισε ότι η νήσος βρίσκεται “στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας”.

“Κι αυτό διότι ο δρόμος που έχει χαράξει η Κίνα δεν προσφέρει ούτε έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, ούτε κυριαρχία στους 23 εκατομμύρια πολίτες μας”, πρόσθεσε.

“Ελπίζουμε σε μια χαλάρωση (…) στις σχέσεις (με το Πεκίνο) και δεν θα ενεργήσουμε με απερίσκεπτο τρόπο, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ο λαός της Ταϊβάν θα υποχωρήσει στις πιέσεις”, σημείωσε εξάλλου η Τσάι, επαναλαμβάνοντας πρότασή της για συνομιλίες με την Κίνα σε ισότιμη βάση. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο στην ομιλία της.

Η Κίνα αρνείται να έχει επαφές μαζί της, χαρακτηρίζοντάς τη χώρα αυτονομίστρια και κατηγορώντας τη ότι αρνείται να αναγνωρίσει ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα “μίας Κίνας”. Επίσης, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνησή της.

Οποιαδήποτε επίσημη επικοινωνία της Κίνας με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της Τσάι, ενώ το Πεκίνο εντείνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν.

Η απάντηση της Κίνας 

Η κυβέρνηση της Κίνας άμεσα αποδοκίμασε την ομιλία της προέδρου της Ταϊβάν, λέγοντας ότι υποκινεί σε αντιπαράθεση και παραποιεί τα γεγονότα.

Η επιδίωξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν κλείνει την πόρτα στον διάλογο υποστήριξε το κινεζικό γραφείο για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ