Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Τσεχία: Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν μεταφέρθηκε σήμερα στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό και σύμμαχό του, πολυεκατομμυριούχο λαϊκιστική Μπάμπις Αντρέι.

Δημοσιογράφοι είδαν ένα ασθενοφόρο να απομακρύνεται από το προεδρικό μέγαρο στο Λάνι, δυτικά της Πράγας, λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά είπε ότι ο διευθυντής του νοσοκομείου θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

Το προεδρικό γραφείο έχει ανακοινώσει ότι ο 77χρονος Ζέμαν ήταν άρρωστος και είχε παρεμείνει οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα.

Ο φιλορώσος τσέχος πρόεδρος Ζέμαν είχε ξεκινήσει σήμερα το πρωί τη συνάντησή του με τον Μπάμπις, αλλά λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.

Σήμερα οι δύο πολιτικοί θα είχαν ανεπίσημες συνομιλίες και η επίσημη συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει για πρωθυπουργό ένα πρόσωπο της αρεσκείας του και να δώσει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω βουλή εντός ενός μήνα από τον διορισμό της.

Στην Τσεχία ο πρόεδρος είναι εκείνος που ηγείται των συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει βιώσιμη πλειοψηφία.

Ο Ζέμαν είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα διόριζε πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που θα λάμβανε τις περισσσότερες ψήφους στις εκλογές–και όχι τον επικεφαλής μιας συμμαχίας–για να επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αυτός θα ήταν ο Μπάμπις καθώς το ΑΝΟ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από όλα τα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Γίρι Όβτσατσεκ, επιβεβαίωσε ότι ο Ζέμαν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να αναφερθεί στους λόγους.

“Με βάση τη σύσταση του θεράποντος γιατρού του, καθηγητή Μίροσλαβ Ζαβόραλ, ο Μίλος Ζέμαν συμφώνησε να νοσηλευτεί στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα”, έγραψε ο εκπρόσωπος στο Twitter.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ